Роси остава в YamahaСветовният шампион бе заплашил през миналата година, че ще отиде в Ducati, ако в Yamaha не изберат кой от двамата пилоти да има приоритет – той или Хорхе Лоренсо и в дългосрочен план не могат да подкрепят и двамата си топпилоти.

Доктора даде това изявление и във връзка със слуховете, че от Ducati преговарят с него за пилот догодина на мястото на Кейси Стоунър, който се е запътил към Honda. Освен това Роси е много близък приятел с техническия директор на Ducati Филипо Прециози. Това засили слуховете около бъдещето на Доктора в италианския тим. Роси обаче каза: „С Филипо Прециози ни свързва приятелство от години. Това че сме заедно не означава, че водя преговори с Ducati. На 99% е сигурно, че оставам в Yamaha."
Прециози също обяви, че шансовете Роси да дойде в Ducati сега са много малки: „С Валентино сме разговаряли преди повече от година, но без никакви ангажименти. Ние имаме отлично приятелство, но то е на лична основа и не е свързано с бизнеса. Никога не сме сядали да говорим за преминаване в нашия отбор, откакто Вале показа ясно, че иска да остане в Yamaha."
Прециози добави, че очаква да се изправят пред сериозното предизвикателство да задържат Кейси Стоунър в тима и да не премине в Honda. Прециози коментира: „Когато Ливио ни каза, че ще смени отбора, заяви, че би направил всичко възможно да вземат и Стоунър. Кейси също ни каза, че е имал контакти с Honda. Той има право да избира къде да кара догодина, но в момента най-важното нещо е, че е доволен от мотора. Доколкото знам, той още не е подписал още. Ливио ми каза същото, а той ми е приятел и аз му вярвам."
Прециози призна, че Ducati се интересуват от наемане на Лоренсо,  ако той реши да напусне Yamaha, но досега преговори не е имало.