Ранди Круменахер – новият крал в WorldSSP

Ранди Крумменахер е първият шампион на Швейцария в клас WorldSSP Ранди Крумменахер. Зада сложи първата си световна корона, сезонът на пилота на Yamaha бе много успешен.
С впечатляващите 4 победи и 4 втори места, Круменахер бе пилотът, който трабваше да спечели титлата този сезон. Не му беше лесно. Попадна под натиска на своя съотборник Федерико Карикасуло.
29-годишният Ранди обаче успя да се пребори за титлата. Така страната на шоколада, невероятната природа, високите планини и луксозните часовници, вече има шампион на WorldSSP.

Той е единственият за Швейцария в целия падок на WorldSBK.

Да, в WorldSBK имат титли мотоциклетни страни като Великобритания, Италия и Австралия. Турция, Франция и Германия се радваха на много успехи и в подкрепящите класове. Но не и Швейцария. Тази страна не е можеше да направи шампион в нито един клас в продължение на много години. Дори не бе представена в някои категориии.

Преди WorldSSP  да стане световно първенство на ФИМ през 1999 г., съществуваше като Световни серии.

Тогава имаше една швейцарска надежда – Ив Бриго. Той беше бърз, взе 7 подиума, но толкова. Никога не спечели. Оттогава страната не се представя на видно място. Имена като Доминик Шмитер, Робин Мюлхаузер и Бастиен Шесо са познати. Но никога не са карали пълен шампионат и не са взели подиуми. Ранди Круменахер е първият швейцарски пилот, който някога е взел короната на World Supersport.
Има има много други нации, които са с по един шампион. През 2005 г. европейското първенство FIM Superstock 1000 беше спечелено от белгийския ас Дидие Ван Кеймюлен. После сънародникът му Ксавие Симеон повтори успеха четири години по-късно. В WorldSSP Михаел ван дер Марк стана първия шампион за Холандия. Италианецът Майкъл Рубен Риналди дойде и победи в STK1000. Той е италианец, но с майка от Венецуела.

Извън Европа, Турция имаше суперзваздата и четирикратен шампион в WorldSSP Кенан Софуоглу.

Това бе преди Топрак Разгатлиоглу да стане сила в WorldSBK през 2018 г. Южна Америка има аржентинския пилот Леандро Меркадо, шампион в STK1000 през 2014 г. През 2006 г. Алекс Барос взе единствената корона в WorldSBK за Бразилия и Южна Америка до момента. Тайланд в продължение на много години разчиташе много на Ратхапарк Вилаирот. И той донесе у дома успеха на WorldSSP през 2015 г.
И ако се върнем назад в световния шампионат на супербайк, Нова Зеландия беше представена от победите на Арон Слайд. Сега Швейцария се присъединява към страните, спечелили не само състезания, а титли в падока на WorldSBK.

Интресното е, че в Швейцария бяха забранили моторните спортове на своя територия.

Въпреки това има много звезди на мотоспорта в миналото. Това са Луиджи Тавери, Щефан Дьорфлингер и Томас Люти, които са взимали титли в Гран При. Накрая Ранди Круменахер взе корона в WorldSSP.
Дали ще успее ли да повтори успеха си през 2020 г., независимо в кой шампионат ще кара? Може би пък тази титла ще бъде стимул за появата на друг швейцарски състезател. Том Люти спечели световната титла в клас 125 куб. см през 2005 г. Това вдъхнови много швейцарски мотоциклетни състезатели да дойдат на пистата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.