Рали Дакар (9-и етап): Победа на Кома в пясъците

Това бе един от ключовите етапи в 36-ото издание на ралито от Калама до Икике с дължина 422 км.
Споменатият двубой бе спечелен от Кома, който увеличи преднината си във временното класиране. Това втората му етапна победа за тази година и 23-а в кариерата му в Дакар. Той финишира на 1:21 мин. пред Бареда и на 5:28 мин. пред Сирил Депре с Yamaha. Кома стартира 3-и в етапа, и караше в компанията на Бареда и Депре, но демонстрираше контрол върху състезанието. Депре отново имаше проблеми, тъй като върна газта в края на етапа, за да икономисва гориво, което бе на привършване в резервоара му заради дюните преди финала.
Зад първите трима, Ален Дюкло официално загуби всякакви шансове за добро класиране, след като неговият Sherco дойде в бивака, теглен от съотборника му Франсиско Еразерис. В същото време Кома увеличи преднината си в генералното класиране пред Бареда на 40:19 мин. Заради неприятностите на Дюкло, каталунецът Жорди Валдомс с КТМ, който стана 6-и в етапа, вече може да диша по-спокойно на 3-а позиция, като води с 28:21 мин. на чилиеца Йеремиас Израел Ескуере.
Пилотът на Honda Елдер Родригеш стана 7-и в етапа и вече е 6-и в генералното класиране. Най-голям успех обаче постигна една чаровна дама – испанката Лайа Санс, която също кара Honda. Тя финишира на чудесното 9-о място в етапа и е на 16-о място в класирането. Санс е най-бързата дама в колоната.
Машина на Honda триумфира и при ATV-тата. Победител стана холандецът Себастиан Хусени, който изпревари лидера в класирането Игнасио Касале с Yamaha. Още двама пилоти на Honda финишираха сред най-бързите в етапа – Виктор Мануел Галегос Лозич от Чили и Мохамед Абу Иза от Катар, съответно на 5-о и 6-о място.
При автомобилите продължават да доминират машините на Mini.- Победата спечели Стефан Петрехансел пред Насер Ал Атия и лидера в Класирането Нани Рома. Ал Атия получи наказание от един час и се смъкна до 4-о място, а втори след Рома е Петерхансел, пред Орландо Теранова – трети.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.