Рали Дакар 2021 със звезди по дюните на Саудитска Арабия

Емблематичното състезание рали Дакар се завръща от 3 до 15 януари 2021 г. в Саудитска Арабия. Това е най-тежкото изпитание на планетата в моторните спортове. То отново ще е с трудни етапи между Джида и Хаил. Маржрутът е съвсем нов.

Рали Дакар предложи различни пустинни пейзажи. За тях трябва да се знае:

– След четири десетилетия на пустинен екшън в Африка и Южна Америка, тази година ралито направи дебют на Арабския полуостров. Състезанието отново предложи интересни моменти на феновете по света. През януари 2021 г. най-трудното рали в света се отправя към Саудитска Арабия. Ще има две седмици на вълнуващ оф-роуд екшън.
– Колоната на Дакар ще започне своята одисея през 2021 г. от брега на Червено море. Стартът е от Джида на 3 януари. Състезателите ще прекарат следващите две седмици по път и без път през пустините на Саудитска Арабия. Денят за почивка е в древния град Хаил в средата на 9 януари.
– Истински герой са онези, които успеят да се справят с всяко предизвикателство. Това е до пресичането на финалната линия обратно в Джида на 15 януари. Победителите във всяка категория (коли, мотоциклети, камиони, ATV-та и UTV-та) ще празнуват на подиума.

Но всички, които завършат рали Дакар, са удоволетворени, направили са подвиг. Те са преодолели най-трудният тест за издръжливост.

– Освен нов маршрут за 2021 г., в комбинацията ще бъдат добавени други иновации. Така ще се увеличат спортните предизвикателства на ралито. Винаги се дава приоритет на безопасността на участниците. Раздаването на пътната книга на всеки етап ще е само 10 минути преди стартирането. Така уменията за навигация на състезателите ще излезе на преден план. Сред новите разпоредби са строги правила, регулиращи гумите. Няма да се допускат смени на гуми при автомобилите по време на маратонския етап. Всеки мотоциклет ще получи общо шест задни гуми за цялото рали.

– За гарантирането на максимална безопасност на конкурентите, ще има звукови предупреждения пред опасните зони.

Освен това, някои опасни участъци ще бъдат категоризирани като „бавни зони“. Там ограничението на скоростта ще бъде определено на 90 км/ч. Жилетките с въздушните възглавници вече ще бъдат задължителни. Те подлежат на проверка от служителите на състезанието по време на техническия преглед.
– Директорът на рали Дакар – Дейвид Кастера каза: „По време на Дакар през 2020 г., след финала и често многократно в рамките на един и същи етап, величествените пейзажи на региона ни оставиха заслепени и удивени. Въпреки това Саудитска Арабия разкри само една малка част от нейните мистерии. Остави много изненади за следващото издание през януари 2021 г.“
– Също така ново през 2021 г. ще бъде Dakar Classic. Това е паралелна надпревара за ретро автомобили. Те ще имат същите места на старта и финала. В колоната ще се види уникалното наследство на ралито. Ще има запомнящи се машини от миналото като Renault 20, Lada Niva, Toyota Celica, Land Rover Defender и Porsche 959. Те ще са на стартовата линия на надпреварата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.