Рали Дакар 2020: Втора етапна победа за Тоби Прайс

Тоби Прайс с КТМ спечели 5-ия етап от рали Дакар в Саудитска Арабия. Той преодоля най-бързо разстоянието от Ал Ула до Хаил – специален етап 353 км и връзка 211 км. Преднината му пред втория – Пабло Кинтанила с Husqvarna бе 1:12 мин. Топ 3 оформи Андрю Шорт с втория байк на официалния тим на Husqvarna. Американецът бе 2:31 мин. от Прайс.
С победата си Прайс излезе на второ място във временното класиране. Лидер продължава да е Рики Брабек с Honda на 9:06 мин. Брабек стана 4-и в етапа, като изостана от победителя Тоби Прайс на 3:03 мин. Трети е съотборника на Брабек в HRC – Кевин Бенавидес. Той изостава на 11:32 мин. от Брабек.

За Прайс това бе втора етапна  победа.

По трасето той издържа на натиска на Пабло Кинтанила, който бе на 2:20 мин. на последната контрола. Пилотът на Husqvarna даде газ в последните километри и се придвижи напред.
Матиас Валкнер с КТМ остана на 5-о място в етапа – на 6:54 мин. Шести бе Хоан Бареда с Honda, който днес нямаше проблеми и финишира на 9:07 мин. от победителя.
Нова драма в Дакар 2020. След отпадането на Адриен Ван Беверен и Ксавие де Солтре, дойде ред на Сам Съндърланд. Той падна много тежко на 187 км след старта. Победителят от Дакар 2017 пострада тежко, кано контузи гърба си и лявото рамо.

При четириколките най-бърз в етапа бе французинът Александър Жиро.

Той финишира на 1:29 мин. пред лидера в класирането Игнасио Касале от Чили. Джовани Енрико бе трети в етапа. Той е и втори в генералното подреждане след Касале на 31:37 мин.

При автомобилите още една етапна победа записа рали легендата Карлос Сайнц с Mini.

Това е втора етапна победа за испанеца тази година и 34-а досега в Дакар. След него на 2:56 мин. остана пустинния вълк Насер Ал Атия с Toyota= Трети, на 6:11 мин. бе най-титулованият специалист в Дакар Стефан Петерхансел с Mini.
Лидер във временното класиране продължава да е Сайнц, на 5:59 минути пред Ал Атия. Петерхансел е 3-и на 17:53.
Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо с Toyota завърши днешния етап на 7-о място. Той обаче е 18-и във временното класиране, на повече от 3 часа след Сайнц.
При камионите три машини на КамАз окупираха първите три места. Победата бе за Дивитрий Сотников, следван от Антон Шибалов и Андрей Каргинов. В генералното класиране води Каргинов, следван от Антон Шибалов. Трети е Сергей Вязович от Беларус с МАЗ.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.