Рали Дакар (10-и етап): Депре печели след наказание на Кома

Въпреки проблемите си в началото на изпитанието, той успя да финишира първи, но после бе наказан с 15 мин. и се смъкна на 10-о място. Са победител бе обявен финищиралия Сирил Депрес Yamaha.
Кома стартира 5-и в етапа, но поведе след първия час през дюните на Антофагаста. Той водеше битка със Сирил Депрес, но беше по-бърз и финишира с 2:51 мин. преднина. След тях бе Оливие Пен с Yamaha, който се бореше във финалните километри за подиума с Жорди Валдом с Yamaha и го победи с 30 секунди. След наказанието на Кома, те минаха с едно място напред. Хуан Бареда Борт с Honda се укрепи на втора позиция във временното класиране, като завърши пред  съотборника си от Португалия Елдер Родригеш – 4-и и 5-и. Така в генералното класиране преднината на Кома пред Хуан Бареда намаля на 37:36 мин. Хуан получи повреда в навигацията на 260-ия километър и до финала трябваше да се ориентира „на око“.  Благодарение на 2-ото си място в етапа, Оливие Пен е на 13:44 мин. от Жорди Валдомс, който се движи 3-и в колоната. На 5-ото място е Родригеш, а 8-и е частният пилот от Чили Даниел Гует.
При машините ATV спечели Игнасио Касале, но веднага след него са пилотите на Honda Виктор Мануел Галегос Лозич от Чили и Мохамед Абу Иза от Катар. Във временното класиране води Касале, следван от Рафал Соник, трети отново е Себастиан Хусеини. Серхио Лафуенте отпадна на 272-ия километър с гръмнал двигател.
При автомобилите етапната победа бе за Орландо Теранова, но след него бе лидерът в класирането Марк Кома. Трети стана  Жинел де Вилерс с Toyota. „Мосю Дакар“ – Стефан Петерхансел получи заповед от мениджмънта на отбора на Mini да върне газта и да остави Рома да победи, въпреки че разликата между тях е само 5:32 сек. Сега Петерхансел ще трябва да пази гърба на каталунеца. Трети в класирането е съотборникът им Насер Ал Атия. Единствената битка остана между Теранова и Де Вилерс за 4-ото място. 
При камионите Андрей Каргинов спечели 4-ата си победа в тазгодишното издание на ралито и 9-а в кариерата си в Дакар. Той бе на 14:18 мин. пред Едуард Николаев. По важното е, че Каргинов успя да смъкне от първото място Джерард де Рой. Холандецът се настани там от втория етап. Сега, два етапа преди финала във Валпарайсо, Де Рой изостава от Каргинов със 7:56 мин.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.