Радой Павлов и неговата книга „Аз и моят приятел – моторът“ Радой Павлов и неговата книга „Аз и моят приятел – моторът“

Тази книга ще е от полза за всеки моторист. Името й е „Аз и моят приятел – моторът“ , а авторът – Радой Павлов. Запаленият моторист живее в Швейцария, но обича мотоциклетизма. Ето още подробности за него и за книгата.

Радой Павлов е роден през 1977 година. В момента живее и работи в „меката на мотористите“ – Швейцария. От ранните си студентски години е желал да стане мотоциклетист, но желанието му се сбъдва преди 7 години. От тогава не е спрял да обикаля пътищата на Европа в търсене на следващия завой и следващата красива гледка, като изминава десетки хиляди километри за кратко време.

По време на своята мотокариера той е посетил голям брой курсове за допълнително обучение, които са му помагали да развива техническите си уменията. Не само практическата, но и теоретичната част на тези тренировъчни програми винаги са будели интерес у него. В свободното си време като инструктор на доброволни начала той помага на начинаещи мотористи да вникнат в материята на това какво е да си моторист и как да се движиш сигурно по пътищата. Едно от големите му желания е да помогне и на мотористите в България да получат качествено обучение и да бъдат подготвени за пътни ситуации от всякакъв характер. През 2017 г. той създава Авто-Мото Колеж „ForTheRiders“, където се надява да напътства всеки желаещ моторист – от първите метри, през градската джунгла, до дългото пътешествие към хоризонта и обратно.

me

А сега за книгата! „Аз и моят приятел – моторът“ е написана от моторист за мотоциклетисти или за всички, които са любопитни да прочетат какво се крие зад движението с мотор. Вярно е, че за да се научиш да караш мотор, не са нужни книги, но книгите и написаното в тях могат да бъдат изключително полезни  инструменти за тренировки, обучение и усъвършенстване на нови или вече придобити умения. Взимането на изпита и получаването на свидетелство за правоуправление не означава автоматично, че можеш да караш мотор достатъчно сигурно, за да се впуснеш по пътищата с техните предизвикателства.

Радой твърдо вярва, че всеки един мотоциклетист може да научи нови неща и едва ли някой ще достигне момента, в който с абсолютна точност да каже, че повече няма знания, които може да придобие. Авторът смята: „Независимо в каква професионална среда ние работим и живеем, развитието и учението ни съпътстват ежедневно – дори и в дребните неща, които извършваме по стотици пъти на ден. Тези дребни неща стават част от нас, превръщат се в механични движения, върху които ние не се замисляме – мускулна памет.

Карането на мотор изглежда лесно и елегантно, но въпреки това е един сложен процес, който трябва да бъде научен правилно и упражняван колкото се може повече. В специализираната литература придвижването с мотор е наречено „комплексна програма“. Под програма се разбира процес, който е свързан с много елементи и още повече решения – как да поставя тялото си, кога да превключа скорост, кога да натисна спирачката и прочее. Тази програма има две големи подпрограми – машината и човекът. Едва когато всички елементи паснат заедно, програмата може да функционира.

Подобно на инженерната мисъл, която е създала мотора с цялата му функционалност и сложност, така и човекът, който го управлява, трябва да изгради в себе си подпрограми за управлението на машината. Сложните елементи на придвижване трябва да бъдат раздробени на елементарни движения и решения, които да станат част от нас.

Тази книга е не само сборник от теорията за движението с мотор, а също така съдържа редица практически съвети за това, как да бъдем по-умеещи мотористи и да се движим по-сигурно по пътищата. Надявам се да ти е полезна и да ти помогне да станеш едно с твоя приятел мотора.“

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *