Продажбите на Halrey-Davidson неочаквано намаляха

Компанията Harley-Davidson публикува финансова информация за четвъртото тримесечие и за 2016 г. като цяло. Според представените данни за продажби на мотоциклети от категориите чопъри, круизъри и къстъми, рязко са намалели.
Приходите за четвъртото тримесечие на Harley за 2016 г. е 1,11 милиарда долара, което е по-малко в сравнение с 1,18 милиарда за същият период през 2015 г. Въпреки намаляването на приходите, чистата печалба за същия период е нараснала от 42,2 до 47,2 милиона долара.
Като цяло за 2016 г. приходите не са се променили спрямо 2015 г. и са 6 милиарда долара. Чистата печалба за година е намаляла от 752,2 до 692,2 милиона долара. Президентът и изпълнителен директор на Harley-Davidson Мат Леватич  коментира: „Глобалната конкурентна среда остава доста напрегната, но резултатите ни за 2016 г. показват, че нашите увеличени инвестиции подобряват ръста на търсене и излизането на новите ни продукти на пазара също работи добре. При нас личи енергията да се конкурираме и побеждаваме в САЩ и на големите международни пазари. Делът ни на пазара и нашите годишни резултати ни дават увереност в стил на нашата дългосрочна стратегия.“
Продажбите на дребно на мотоциклетите Harley-Davidson през 2016 г. като бройки са намалели с 1,6% в сравнение с 2015 г. В САЩ продажбите на дребно са намалели с 3,9%, но в същото време на международния пазар те са се увеличили с 2,3%. ППрез годината от Harley-Davidson съобщиха за рекордни продажби в историята си на азиатския и тихоокеански пазар, а също в региона Европа-Близък изток-Африка. За една година по света започнаха да работят 40 нови дилърски центрове на легендарната марка. Според прогнозите, продажбите през тази година ще останат на нивото на 2016 г.