Piaggio Mp3 Hybrid – Революция в градската мобилност

Да се движи човек в града става все по-голям проблем и заради трафика, и заради замърсяването, и заради повишения разход на гориво. Ако се качите на актуалните напоследък хибридни автомобили, проблемът със задръстването остава. Яхнете ли скутер, макар и с малка консумация, влиянието му върху околната среда и джоба не е за пренебрегване. Ето го и решението – хибриден скутер. Да, вече има и такъв! 

Piaggio Mp3 Hybrid е първия в света хибриден скутер. Това превозно средство е призвано да промени из основи представата ни за градска мобилност. Ако си мислите, че е просто скутер с конвенционален и електрически двигател, грешите. Той е високотехнологична машина за придвижване с минимално въздействие върху околната среда, защото обединява в едно предимствата на електромотора с тези на двигателя с вътрешно горене.

 

С появата си в средата на миналия век скутерите бяха предназначени основно за забавление и за кратки крайградски екскурзии и пикници. С увеличаване на градския трафик те станаха средство за избягване на уличните задръствания. Но и те станаха много. Най-подходящи за съвременните мегаполиси са превозните средства, задвижвани с електроенергия, но за съжаление тяхната автономност все още не е на висота.
Използвайки уникална технология, Piaggio Mp3 Hybrid намалява консумацията на гориво и нивото на отделените вредни емисии с повече от 50%. Той е и първото превозно средство сред хибридите, което използва литиево-йонен акумулатор, който може да бъде зареждан директно от електрическата мрежа. Piaggio Mp3 Hybrid има завидни характеристики по отношение на използваните технологии и безопасността. Той гарантира и наслада от ездата. Ето защо хибридната триколката притежава всички данни да стане любимо превозно средство за топлите месеци. С него няма да се налага да избирате между мощност и екология, между скутер за централните части или за дълга разходка извън лудницата на града. 

Mp3 Hybrid съчетава в една обща сложна система бензинов и електрически двигател. На междуградските пътища триколката е приятна, безопасна и показва чудесни динамични възможности. С нея може да получите достъп за движение и до зоните с ограничен трафик в централните градски части. Взаимодействието на двата двигателя е постигнато чрез интегрирана електронна система за управление. Тя дава възможност на водача не само да се наслаждава на приятна возия, но и намалява значително консумацията на гориво. Mp3 Hybrid може да измине до 60 км с един литър бензин при комбиниран цикъл на работа, докато скутерите със сходни по обем бензинови двигатели (125 куб. см) изминават средно до 26 км с литър гориво. Подобно е сравнението и с нивото на въглеродните емисии – само 40 г/км за триколката, докато скутерите от същия сегмент отделят средно по 90 г/км. Преминаването от смесено задвижване към движение изцяло с електрически ток става само с натискане на един бутон. Така всяка зона, забранена за отделящи вредни газове моторни превозни средства, става разрешена за Piaggio Mp3 Hybrid.

Веднъж паркиран, хибридният скутер позволява, докато стои, да се презаредят батериите му. За целта се използва стандартен щепсел и вграденото в машината зарядно устройство. Това улеснение допълнително намалява текущите разходи, тъй като електрическият ток е далеч по-евтин източник на енергия от бензина.
Много удобна, особено за тесните пространства в централните части на градове като Барселона и Рим, е задната скорост. Тя е идеалното средство за провиране и маневриране.

Като всеки представител на италианския производител Piaggio и Mp3 Hybrid е елегантен и стилен с двутоналната си цветова схема. На външен вид той коренно се различава от традиционните скутери и в това е неговият чар. Противоречивата концепция с двойка колела отпред и едно отзад има доста противници, но вече и не малко привърженици. Положителните страни на подобен тип задвижване са многобройни и качвалите се на подобни машини са изключително доволни от различното изживяване. Piaggio вече от година предлага такъв бензинов скутер и отзивите за него определено са добри. С независимото си окачване на двете предни колела триколка предлага безупречно поведение на пътя и сигурна спирачна система. С нея водачът спира при всякакви условия, без дори да стъпва на земята. Хибридното изпълнение е просто обогатяване на гамата и демонстрация за ангажираност към проблемите на околната среда.

Mp3 Hybrid е с преобладаващи бели тонове и предлага завиден комфорт. Арматурното табло е с добавен индикатор за нивото на зареденост на батерията. При определена степен на разреждане той започва интензивно да свети, предупреждавайки ездача, че е време отново да зареди акумулатора или да премине към движение с бензинов двигател. На лявата ръкохватка е добавен нов бутон. При натискането му се задейства система от визуални индикации, която предупреждава останалите участници в движението за присъствието на безшумния, движещ се като призрак скутер. На дясната ръкохватка пък, е намерил място бутонът Hi-Tech, който позволява на водача да избира между четирите работни режима на скутера.
Piaggio Mр3 Hybrid е доказателство за това, как рационално и смислено могат да се изразходват европейските субсидии за развитие на електрическите двигатели или такива с ограничено замърсяване на природата.


Технически характеристики

Двигател – четиритактов едноцилиндров, водно охлаждане, работен обем 124 куб. см
диаметър и ход на буталото – 57 х 48,6 мм
максимална мощност – 15 к. с. при 8500 об./мин
максимален въртящ момент – 16 Нм при 3000 об./мин

запалване електронно

Окачване
отпред независимо на двете колела
отзад амортисьор

Спирачки
отпред хидравлична с по един стоманен диск на всяко колело с диаметър 240 мм
отзад еднодискова хидравлична с диаметър 240 мм

Гуми
отпред 120/70 ZR12
отзад 140/60 ZR14


Размери, мм:
дължина 2140
широчина 760
база 1490
височина на седалката 780

Обем на резервоара, л 12

Текст: Найден Неделчев
Снимки: Piaggio

2 thoughts on “Piaggio Mp3 Hybrid – Революция в градската мобилност

Вашият коментар