Официално – MV Agusta се връща в мотоциклетната Гран При

MV Agusta се връща в мотоциклетната Гран при и по-точно в клас Moto 2. Както ви информирахме в края на май, компанията се връща след 43 години в шампионата. Италианците подписаха 4-годишен договор с екипа Forward Racing, с които ще участват в  средния клас от догодина. Отборът ще бъде ръководен от Мауро Начиоли. Причината MV Agusta да се върне в Гран при е, че машините Moto 2 ще се състезават с 3-цилиндрови редови двигатели Triumph. Според инженерите на MV Agusta те са много подходящи за тези двигатели, серийните модели на марката се продават именно с 3-цилиндрови агрегати.
MV Agusta има славна история в световния Гран при шампионат и е най-успешният европейски производител за всички времена със 75 титли – 38 при пилотите и 37 при производителите от 1952 до 1974 г. Отборът на MV Agusta още при дебюта си в първото състезание от сериите, които после станаха MotoGP, постигна успех. Тогава Карло Убиали спечели 4-о място, а на следващата седмица спечели състезание в Холандия. Това бе на 3 юли 1949 г. Джон Съртис, самият Убиали, Майк Хейлууд, Фил Рийд и след това естествено Джакомо Агостини, станаха легенди и написаха златни страници в историята, като караха мотоциклетите на MV Agusta. Легенда, която бележи  италианската история с MV Агуста като символ на прераждането и успеха на цяла нация.
MV Agusta Moto2
42 години по-късно MV Agusta се връща нв световния шампионат на Moto2, като ще доставя мотоциклети на Forward Racing. Отборът е  основан през 2009 г. и се състезава клас Moto2 от самото му създаване през 2010 г. Екипът достигна до подиума в първото си състезание и
спечели първата си победа в 5-ото – в Силвърстоун. Отборът участва и в MotoGP, като зае първото място в категорията Open Bikes през 2014 г. с Алеиш Еспаргаро.
Първият прототип, който ще участва в световния шампионат на Moto2, вече е в напреднал стадий на развитие и дебютът му на пистата е предвиден за месец юли тази година.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.