Norton Motocycles бе продаден на индийския гигант TVS за 16 милиона паунда Norton Motocycles бе продаден на индийския гигант TVS за 16 милиона паунда

Norton Motocycles е продаден на индийския мотоциклет гигант TVS. Сделката е на стойност 16 милиона паунда. Продажбата бе потвърдена от TVS и BDO. BDO е администраторът, назначен през януари от Metro Bank за възстановяване на инвестициите си в Norton.

От там потвърдиха „продажбата на определени активи на Norton Motorcycle Holdings Limited и Norton Motorcycles (UK) Limited“ на косвено дъщерно дружество на TVS Motor Company Limited.

Съгласно споразумението дъщерното дружество на TVS Motor Company придоби бизнеса и някои активи на Norton Motorcycles. В това влиза и лиценз за заемане на съществуващите производствени помещения за следващите шест месеца. Фирмата се съгласи “да работи в тясно сътрудничество с клиентите в изграждането на успеха и превъзходството на Norton”. Служителите на Norton се прехвърлят на TVS.

Придобиването ще засили растежа на Norton чрез използване на глобалните възможности за обхват и верига на доставки на TVS Motor Company. Също така и привличане към огромните ресурси и производствен мащаб на компанията.

TVS ще продължи съществуващата продуктова линия на Norton. Това значи, че гамата включва предстоящата серия Atlas. Също и новата гама от двуцилиндрови редови двигатели 650 куб. см.

Придобиването на Norton от TVS Motor Company ще се основава на съществуващия ангажимент на компанията във Великобритания. Това е дългосрочното 30-годишно партньорство с Warwick Manufacturing Group (WMG), част от Университета на Уорик. Известната институция се занимава с подпомагане на индустрията по целия свят. Тя предоставя изследвания, образование и трансфер на знания в областта на инженерството, производството и технологиите.

Придобиването е извършено под ръководството на финансови съветници от Rothschild and Co. Все още няма потвърждение как ще се отрази сделката от 16 милиона паунда на стотиците притежатели на депозити и други кредитори.

Metro bank беше единственият регистриран обезпечен кредитор. Това значи, че той е на първо място за постъпленията от тази продажба.

Така ще възстанови дължимите 4,04 милиона паунда от Norton Motorcycles. Не е ясно дали те ще възстановят и 3,07 милиона паунда, дължими на Donington Hall Estates. Тази компания не се споменава в декларацията за продажбата на BDO. Но явно е постигнато някакво споразумение.

Като цяло докладът на BDO от миналата седмица посочи дълг в размер на 14 352 089 паунда. Той е покрит от продажбата за 16 милиона. Това не включва инвестицията в пенсионните схеми на Norton. Смята се, че те възлизат на още 14 милиона паунда.

Компанията TVS Motor е известен производител на превозни средства на две и три колела.

Тя е водещата компания на TVS Group с капитал $8,5 милиарда. Те правят голяма гама скутери и мотоциклети под 310 куб. см. Имат мотопеди, триколесни и електрически скутери. Те също произвеждат „бебето“ в гамата на BMW – G310R и G310GS.

Компанията е родена през 1911 г. от T V Sundaram Iyengar. Въпреки че е кръстена на основателя си, буквите TVS също така означават доверие, стойност и услуги (Trust, Value, Service). TVS Group е един от водещите доставчици на автомобилни компоненти в Индия, с над 90 компании под нейно ръководство.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0