Norton Motocycles бе продаден на индийския гигант TVS за 16 милиона паунда

Norton Motocycles е продаден на индийския мотоциклет гигант TVS. Сделката е на стойност 16 милиона паунда. Продажбата бе потвърдена от TVS и BDO. BDO е администраторът, назначен през януари от Metro Bank за възстановяване на инвестициите си в Norton.

От там потвърдиха „продажбата на определени активи на Norton Motorcycle Holdings Limited и Norton Motorcycles (UK) Limited“ на косвено дъщерно дружество на TVS Motor Company Limited.

Съгласно споразумението дъщерното дружество на TVS Motor Company придоби бизнеса и някои активи на Norton Motorcycles. В това влиза и лиценз за заемане на съществуващите производствени помещения за следващите шест месеца. Фирмата се съгласи „да работи в тясно сътрудничество с клиентите в изграждането на успеха и превъзходството на Norton“. Служителите на Norton се прехвърлят на TVS.
Придобиването ще засили растежа на Norton чрез използване на глобалните възможности за обхват и верига на доставки на TVS Motor Company. Също така и привличане към огромните ресурси и производствен мащаб на компанията.
TVS ще продължи съществуващата продуктова линия на Norton. Това значи, че гамата включва предстоящата серия Atlas. Също и новата гама от двуцилиндрови редови двигатели 650 куб. см.
Придобиването на Norton от TVS Motor Company ще се основава на съществуващия ангажимент на компанията във Великобритания. Това е дългосрочното 30-годишно партньорство с Warwick Manufacturing Group (WMG), част от Университета на Уорик. Известната институция се занимава с подпомагане на индустрията по целия свят. Тя предоставя изследвания, образование и трансфер на знания в областта на инженерството, производството и технологиите.

Придобиването е извършено под ръководството на финансови съветници от Rothschild and Co. Все още няма потвърждение как ще се отрази сделката от 16 милиона паунда на стотиците притежатели на депозити и други кредитори.

Metro bank беше единственият регистриран обезпечен кредитор. Това значи, че той е на първо място за постъпленията от тази продажба.

Така ще възстанови дължимите 4,04 милиона паунда от Norton Motorcycles. Не е ясно дали те ще възстановят и 3,07 милиона паунда, дължими на Donington Hall Estates. Тази компания не се споменава в декларацията за продажбата на BDO. Но явно е постигнато някакво споразумение.
Като цяло докладът на BDO от миналата седмица посочи дълг в размер на 14 352 089 паунда. Той е покрит от продажбата за 16 милиона. Това не включва инвестицията в пенсионните схеми на Norton. Смята се, че те възлизат на още 14 милиона паунда.

Компанията TVS Motor е известен производител на превозни средства на две и три колела.

Тя е водещата компания на TVS Group с капитал $8,5 милиарда. Те правят голяма гама скутери и мотоциклети под 310 куб. см. Имат мотопеди, триколесни и електрически скутери. Те също произвеждат „бебето“ в гамата на BMW – G310R и G310GS.
Компанията е родена през 1911 г. от T V Sundaram Iyengar. Въпреки че е кръстена на основателя си, буквите TVS също така означават доверие, стойност и услуги (Trust, Value, Service). TVS Group е един от водещите доставчици на автомобилни компоненти в Индия, с над 90 компании под нейно ръководство.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.