MXGP: Тим Гайсер с Honda печели световната титла MXGP: Тим Гайсер с Honda печели световната титла

Пилотът на Team HRC с Honda спечели третата си световна корона в мотокроса. Той взе втора титла MXGP и има една в MX2. Словенецът сложи короната след като доминира през 2019 г. в клас MXGP. Тим спечели титлата три и половина кръга преди края на шампионата.

Гайсер имаше наистина невероятен сезон във всичките кръгове.  Той направи рекордните 7 поредни победи в Гран при.

Това е най-дългата серия в историята на Honda в световния шампионат по мотокрос. Гайсер стана 5-и в първия манш от Гран при на Имола и това му бе достатъчно, за да стане недостижим от останалите пилоти. Така той сложи короната 7 манша преди края на шампионата.

Бъдещият шампион започна сезона със солидни резултати в Аржентина, Великобритания и Холандия. Гайсер избухна когато спечели невероятната битка в MXGP в Трентино. Това бе стартът му към титлата. На твърдата писта, сгушена в Алпийския регион, словенският ездач беше почти безупречен. Той се бореше в двата манша с лидера от началото на сезона Тони Кайроли с КТМ, който загуби и двата. Това бе първата двойна победа и първата спечелена Гран при за Гайсер през сезона.

След тежък кръг в Мантуа, словенецът със своят мотоциклет Honda CRF450RW  тръгна на щурм.

Тим взе поредни победи в Португалия, Франция, Русия, Латвия, Германия, Индонезия и Гран при на Азия, която също бе в Индонезия. Той взе победи в 12 манша от възможните 14 и завърши с 40 точки дефицит, като имаше преднина от 173 точки. Тим направи много холшоти и води в почти 70% от обиколките през този период. Така напълно укрепи мястото си като на лидер. Затвърди се като пилот, който трябва да победи в това световно първенство по мотокрос през 2019 г.

При връщането си в Европа, Гайсер подкрепи претенцията си за титлата, като се качи на 2-о място в Чехия.

Той увеличи разликата а до 177 т. пет кръга преди края на шампионата. Седмица след Локет той спечели 8-ата си Гран при от 9 кръга. Това бе в най-трудната надпревара в календара, в дълбокия пясък на Ломел, Белгия. Това означаваше, че му трябват само 13 т. от първия манш в Италия или с 12 по-малко от най-близкия му съперник. Тази цел той успя да постигне с лекота, като донесе на екипа диви празненства на легендарната състезателна писта в Имола, Италия.


След неговите титли през 2015 (MX2) и 2016 (MXGP), пилотът с № 243 сега се присъединява към много елитен списък от звезди, спечелили три световни първенства с Honda. Това са Андре Малербе (1980, 1981, 1984), Дейвид Торп (1985, 1986, 1989), Жорж Жолбе (1987, 1991, 1992) и Ерик Гебоерс (1987, 1988, 1990). Всичките те са постигнали този подвиг.

Гайсер отиде на второ място в списъка на пилотите с победи за Honda. След Ломел от има 24 първи места, колкото и Стефан Евъртс (24) и Малербе, който има 27. С кръговете, които остават до края, Гайсер все още има възможност да оглави списъка. Трябват му  още три победи през останалата част от сезона.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *