Мотоциклетния спорт в България през 2019 г. Мотоциклетния спорт в България през 2019 г.

Тази събота най-добрите мотоциклетисти за 2018 г. ще получат своите награди. Това са призьорите в националните, балканските и европейските шампионати в отделните дисциплини. На след това трябва да погледнем какво ни очаква като мотоциклетни надпревари през 2019 г. Естествено, в новия брой на списание Moto Club, който ще излезе в началото на февруари, ще публикуваме подробния календар на БФ по мотоциклетизъм, както и световните шампионати в отделните дисциплини.

Все пак какво ще видим по нашите трасета догодина. Перлата в короната на grand Prix Bulgaria през 2019 г. ще бъде финалният кръг на Световния шампионат по мотокрос фрийстайл – Night Of The Jumps или Вечерта на скоковете. Той ще бъде в столичната Арена Армеец на 14 декември 2019 г.

Досега България е била домакин на това престижно състезание общо 6 пъти. Като 3 пъти досега е печелила приза за „Най-добър организатор” (2012, 2013 и 2015 г.). Световният шампионат по мотокрос фрийстайл е едно от състезанията, което не би могло да се осъществи без подкрепата на държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта и българското правителство. И един уникален подарък за всички почитатели преди новогодишните празници.

През 2019, отново в България ще видим и най-добрите състезатели от Европейските шампионати по мотокрос в класовете за най-малките ЕМХ65 и ЕМХ85, както и обновения клас ЕМХ OPEN. Мястото ще бъде мотополигон Троян. Състезанието е един отличен повод за добро прекарване на Великденските празници които съвпадат с датата (27-28 април 2019 г.).

Летищен Комплекс „Долна Митрополия”, град Плевен ще бъде домакин на два кръга от европейския шампионат по Супермото в класовете Junior и S3 на 15 юни и 1 септември. Тези надпревари ще бъдат комбинирани с състезанията на писта. Това автоматично означава, че се очертават горещи и високоскоростни асфалтови уикенди край Плевен.

Републиканският шампионат по мотокрос през сезон 2019 включва общо девет кръга. Те ще се проведат на мотополигон Порой край Поморие на 31 март и 15 септември, в Троян на 28 април и 29 септември, на мотополигон „Козар белене” край град Левски на 12 май и 22 септември, на мотополигон „Ридо” край Самоков на 2 юни, на мотополигон „Зелен Дол” край Благоевград на 13 октомври и на мотополигона в Айтос на 27 октомври. Мотокрос сезонът официално ще завърши с 63-тия Традиционен мотокрос в Бобошево.

Специфичното в календара на националния шампионат по мотокрос за 2019 г. са двата формата, в които той ще се провежда – в един или в два дена.

Септемврийските състезания в Левски и Поморие ще бъдат във формат един ден, който ще включва една тренировка и съответните състезателни маншове. Отборната Купа на България за 2019 г. ще бъде за втора поредна година в Троян през септември, а датата на финала в Айтос все още е плаваща заради предстоящите местни избори.

Републиканския шампионат в дисциплината писта за 2019 година през последните години се очерта като национален шампионат който се провежда в две държави – България и Гърция. Предстоящият сезон няма да бъде по различен, като в България, летищен комплекс „Долна Митрополия” край Плевен ще посрещне състезателите на 16 юни, 1 септември и 6 октомври, а кръговете на пистата „Серес”, в Гърция, които са двойни кръгове – тренировки в петък, стартове събота и неделя, са на 24 март и 21 април.

Така общо стартовете които ще определят шампионите за 2019 г. са седем, като Отборната Купа на България в тази дисциплина ще е през октомври.

Републиканският шампионат в дисциплината Супермото през 2019 г. включва пет кръга. Както и през миналата година, те започват в Кюстендил с двоен уикенд комбиниран с националния шампионат в клас Скутери, след което се завръщат в летищен комплекс „Долна Митрополия” на 16 юни, 1 септември и 6 октомври, който продължава да бъде най-уникалното съоръжение за Супермото в света вече 12 години.

През 2019 г. започва един нов шампионат – националния по ATV X-Cross. Това са нов тип офроуд състезания, които са отворени само за четириколесни машини ATV и Quad без значение на типа задвижване. Шампионатът предвижда два класа: Експерт – за състезатели с опит в офроуда и Хоби – за начинаещи. Състезанията определено ще бъдат атрактивни за публиката. Във формата си те включват един ден навигация в пресечена местност и втори ден с общи стартове на затворен маршрут. Промоутър на шампионата е СК 4х4 Адвенчър, който има опит в този род състезания. Домакини на ATV X-Cross шампионата ще бъдат градовете Кърджали, Пловдив, Самоков, Троян и Русе. В момента текат преговори за още един, шести кръг.

За втора поредна година, част от голямото мотоциклетно семейство в България ще бъде и Републиканския шампионат в ендуро BG-X Enduro. Той ще включва общо осем кръга на територията на цялата страна. След успешния сезон 2018, в който взеха участие близо 150 състезатели, през 2019 г. се очаква техния брой да нарасне. Част от правилата на шампионата са редактирани с цел да бъде улеснено участието в тях и организацията им. Състезанията от шампионата стартират през април в Севлиево и са разпределени приблизително по едно в месец. След Севлиево състезателите ще премерят сили в регионите на Габрово, Горна Малина, Казанлък, Велико Търново, Банско, Кирково и Люлин.

Общо за сезон 2019, към БФ мотоциклетизъм ще се проведат 33 състезания в 5 дисциплини. Те са разпределени в 24 уикенда и 20 общини. В тях се очаква да вземат участие над 50 спортни клуба и съответно около 350 състезатели във всички възрастови групи.

Участия на български състезатели в световни шампионати на FIM и европейски на FIM Europe също ще има. През 2019 г. в световния шампионат по мотокрос ще видим двама български пилоти. Това са Петър Петров в клас МХGP и за първа година в клас МХ2 шампионата – Хакан Халми. Петров ще се състезава за нов отбор от клас MXGP – North Europe Racing Team с машина КТМ. Халми ще облече цветовете на Vamo Racing Team също с КТМ. Двамата ще участват само в европейските кръгове на шампионата и в момента са на предсезонна зимна подготовка.

В Европейския шампионат през 2019, засега ще видим двама български състезатели и това са Николай Малинов. Те ще се състезава в двутактовия клас ЕМХ125 и Майкъл Иванов който е при четиритактовите машини на клас ЕМХ250. И двамата ще бъдат с КТМ. Кръговете на този шампионат се провеждат успоредно със световния шампионат. Така че в падока през състезателните уикенди ще има общо 4-има български мотокросисти.

Теодор Кабакчиев вече е в стихията на световния шампионат по Супер Ендуро. Той е един от най-новите и включва общо пет кръга, които са през зимния период на закрито, в зали. Пред Теодор за сезон 2019 г. остават още 3 кръга, които се очертават да не бъдат никак лесни.

Не на последно място стигаме и до писта, където ни очаква 3-тия сезон на Мартин Чой в световния шампионат по издръжливост (FIM Endurance World Championship) и съответно третото му участие в 24 часа на Льо Ман. Вероятно поради тази причина Мартин е наблегнал през зимния сезон на усилена мотокрос подготовка. Тя със сигурност ще му помогне за издръжливостта в шампионата на планетата. През 2019 г., Чой отново ще бъде с марката BMW и ще се състезава в Eko BMW Racing team.  Интересен е и факта, че и Ангел Караньотов също не си губи времето през студените месеци и усилено тренира мотокрос за физическа подготовка с машина Beta, като машината Overdrive Ducati чака началото на пролетта и първите стартове на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *