Моторспорт екшън в памет на Димитър Калчев в Долна Митрополия

Отново ще има 3 в 1 – три надпревари в един уикенд. Това са финалния кръг от европейския шампионат на супермото, източно-европейския шампионат на писта и национален шампионат раликрос. Състезанието в летищен комплекс „Долна Митрополия“ град Плевен е в памет на Димитър Калчев – големия приятел на спорта и председател на организационния комитет за Гран При на България. Димитър Калчев ни напусна през 2008 г., но благодарение на своята любов към мотоциклетния спорт, помогна за осъществяването на много амбициозни проекти, като пистата за Супермото в Долна Митрополия и мотополигон „Горна Росица“, град Севлиево. Двете съоръжения са еталон в световния спорт, който вече толкова много години не може да бъде достигнат от много нации по света.

Това е третият съвместен проект на БФМ и БФАС след надпреварите на Серес и Долна Митрополия. Но тогава състезанията на писта бяха обединени с пистовите автомобилни надпревари, а на второто състезание присъстваха над 20 хиляди зрители, което бе рекорд за посещаемост в летищен комплекс Долна Митрополия. Сега любителите на моторните спортове за първи път ще могат да наблюдават кръг от националния шампионат в дисциплината раликрос.

Когато съпоставим раликроса с някоя мотоциклетна, то със сигурност това е Супермототото, тъй като трасето е 70 % асфалт и 30 % офроуд. Разбира се, на летищен комплекс „Долна Митрополия“ винаги са реализирани най-съвременните концепции при строежа на състезателното трасе, така че и този път публиката и състезателите ще бъдат изненадани от условията на пистата. 360 метровия „офроуд“ участък от трасето за раликрос е приготвен от близо 1000 тона валиран минералбетон, широк 10 метра и съответно 12 в завоите, като това е гаранция за липсата на прах, който пречи, както на публиката, така и на състезателите, защото им ограничава видимостта  и възможността за изпреварване. Отсечката е разположена точно пред трибуната за зрителите, в зоната на съществуващата писта за Супермото, като състезателите раликрос ще се изправят и пред предизвикателството на сериозна част от хоризонталната писта за Супермото, известна още като „слайд“ секция.

Най-добрите пилоти на Супермото  трябва да определят шампионите в Долна Митрополия. В най-малкия клас само осем точки разделят лидера Андреас Кофлер (Австрия) с КТМ от нашия Димитър Петров с КТМ в битката за трофея „Kids trophy 65сс“, трети в подреждането е Георги Тотев (България) с Kawasaki. В клас SM Junior – 85-кубикови машини, Хакан Халми (България) с КТМ е с реални шансове за шампионската титла, но само на 4 т. след него е Максимилиан Кофлер (Австрия) с КТМ. В клас S3 (250 куб. см) нашият Борислав Стоименов с КТМ, няма право на грешка в преследването на шампионаската титла, но Андреас Бушбергер с КТМ официално ще се бори за победата в Плевен, защото в предстоящата Световна купа на Нациите по Супермото младият австриец ще бъде член на тима на Австрия. В най-големия клас OPEN, Ангел Караньотов с Honda се е устремил към петата си европейска шампионска титла. На 18 т. зад него в класирането – втори е основният му конкурент Александър Георгиев с КТМ. България е на крачка от спечелването на третата си поредна шампионска титла в класирането по нации на европейския шампионат.

За пилотите от пистовия мотоциклетен шампионат остават още много кръгове от шампионата, но основните претенденти за шампионските титли започват да изпъкват. В клас SP Junior 125cc, за първи път тази година ще вземат участие в шампионата Жулиета Ленкова и Милен Георгиев. Към тях ще се присъедини и Таня Иванова, а тримата ще се опитат да детронират хърватина Мартин Вугринец – лидер в класа. В клас Supersport 600 румънецът Йонел Паскота с Yamaha е лидер във временното класиране, но Светлин Иванов и Бойко Божинов, двамата с Yamaha за втори път тази година ще имат възможност на родна земя да се опитат да победят Паскота и най-бързия сърбин в този клас – Ненад Стоянович. Superstock 1000 е традиционно български клас, в който Мартин Чой и Калин Кулев чупят рекорди за скорост и атрактивност със своите мотоциклети BMW. След третото място през юни тази година, Димитър Митов е с амбиции за подиума. Такива имат още и Красен Кънчев, Велислав Марков, Горан Стоянович и Милош Милованович, всичките в топ пет на временното класиране, оглавявано в момента от Чой. На  15 т. след него втори е Кулев. В двата непрофесионални класа SuperbikeSerial 600 и 1000, този път заявки за участие са дали над 50 участника, което е своеобразен летен рекорд, но дали Петър Петров и Красимир Михайлов, при 600 кубиковите, ще успеят да надделеят над Фуркан Йърилмаз от Турция, и дали Михаил Атанасов, и победителят от юни Александър Ленев в клас 1000 куб. см ще успеят да стопят разликата с лидера Деян Радилович от Сърбия – всичко това ще разберем в неделния ден на летищен комплекс Долна Митрополия град Плевен.

Официалното откриване на Гран При на България в памет на Димитър Калчев ще бъде в неделя, 21 юли от 10:30 ч. на летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен. Шоуто не две и четири колела ще бъде неповторимо, а състезанията – през целия ден.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.