Vespa e сред 12-те предмета, променили света

Експертите също са 12 и са от различни страни по света правят опит да определят идеите, станали знакови за промишлената креативност, които могат да бъдат оценени като най-значими и успешни през последните 100 години. Сред експертите са били знакови имена в областта на дизайна като американецът Дик Пауъл, съосновател на дизайнерската агенция Seymour Powell, холандският дизайнер Дан Розегарде, промишленият дизайнер от Уелс Рос Лъвгроув, японецът Йоширо Накамацу, италианецът Джанфранко Закаи, директорът на лондонския музеи на дизайна професор Майлс Пенингтън и др.
Те стигнаха до извода, че Vespa е част от историята на дизайна. Революционата концепция на този скутер го направи достоен за Залата на славата на световния промишлен дизайн.
Дизайнът на Vespa е в стил унисекс – изобретателен и оригинален. Скутерът подхожда елегантно както на мъжете, така и на жените. Той е обезсмъртен във филма на Фредерико Фелини „Сладък живот” (La Dolce Vita), любимо возило на членовете на Beatles… Vespa и оказал огромно влияние върху културата на обществото. Заедно със скутера в списъка попадат такива достижения като компютърът Apple Mac 1984 г., стереосистемата  Bang&Olufsen 2400 от 1979 г., самолетът Airbus 380, ескалатора и др.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.