Мотокрос от Балкана към Черно море

Каква е приликата между легендарното траси за мотокрос в Ломел, Белгия и това в с. Порой, община Поморие. Пясъкът! И двете трасета са на пясък. Този уикенд в Порой ще бъде 6-ия кръг от националния шампионат. Миналия уикенд кросистите бяха в Троян. Сега тръгнаха  от Балкана към Черно море.
Мотополигона вече има ново име – „Тотьо Чакъров“. Така се почита паметта на всепризнатия майстор на мотокрос трасетата, който ни напусна тази година.

Близо 100 състезатели от 5 страни – ще стартират тази неделя на мотокроса, организиран от община Поморие.

Това стана ясно на пресконференция днес, на която присъстваха кмета на Поморие Иван Алексиев и основния мотор на надпреварата Неделчо Стайков. Пресконференцията бе уважена още от шефа на орг. комитет за Гран при на България Румен Петков и председателя на БФМ Богдан Николов.
За втори път тази година трасето край Поморие ще бъде домакин от шампионата. Там започна националното првенство по мотокрос в края на март. Сега мотополигона отново ще е домакин на състезание. На него вече е изградена оросителна система, която е готова на 95%. Има само някои детайли за довършване. Тя е нужна, тъй като по време на каране се вдига много прах и пясък.
Кметът Иван Алексиев обяви, че август е бил силен месец от страна на туристи и курортисти в Поморие. Това обаче не е попречило на работата по мотополигона. Той обеща догодина, по време на първия кръг ог шампионата, да има и трибуна със седалки края мотополигона.

И още нещо интересно. За първи път на трасето „Тотьо Чакъров“ ще има състезание само в един ден.

Това е експериментално на БФМ по нова програма, в която всички сесии – тренировки, квалификации и състезания в два манша за всички класове. Така в 8-30 ч. сутринта в неделя започва програмата – проба старт, свободна тренировка и тренировка за време в класовете МХ и МХ40. Официалното откриване е в 10-15 ч., а стартовете започват в 10-45 ч.
По същата схема ще се състои и 7-ия кръг от шампионата в Левски, седмица по-късно – на 22 септември.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.