MotoGP70: Раждането на мечтата MotoGP70: Раждането на мечтата

Честит рожден на мотоциклетните състезания на писта! В Барселона MotoGP празнува своята 70-годишнина от първото състезание.

Всичко започва преди 70 години, на 13 юни сутринта, на най-взискателното трасе в света, със състезание от 425.047 км. Това бе първата Гран при. На остров в средата на развълнуваното Ирландско море, разположено между бреговете на Ирландия и Англия.

Една година преди това, там са колегите на мотористите, коит се състезават на четири колела. Те правят първото състезание за световното първенство.  То е организирано на легендарната планинска писта на остров Ман.

Там, на остров Ман, налегендарното трасе е първият старт. Това не беше 45-минутна борба за всеки завой или инч от асфалта.

Това бе началото, с което започва историята на съвременните състезания MotoGP. Това бе маратон от 7 обиколки по трасето с дължина 60,721 км на ТТ пистата в планината за 350-кубикови машини.

Фреди Фрайт е първият победител в Гран при. Той кара британския мотоциклет Velocette, като постига рекорд за обиколка в последния си тур със средна скорост 135.50 км/ч.

Всичките 75 финиширали в надпреварата са пилоти на британски машини. Но съдбата напомни, че като преследваш мечтата си, може да платиш и много висока цена. Бен Дринкуотър загива при катастрофа на на четвъртата обиколка.

Четири дни по-късно Харолд Даниел спечели първата победа във висшия клас 500 кубика.

Той кара Norton, а успеха си постига след 7 обиколки в планината. Той успява да постигне невероятната средна скорост от 139.887 км/ч. за състезанието. То е с продължителност повече от три часа. Няколко години по-рано на Харолд Даниел е отказана молбата за влизане във въоръжените сили заради лошото зрение.

Ирландецът Манлиф Барингтън спечели първата Гран при в 250 куб. см с италианския мотоциклет Moto Guzzi. Той също изминава маратонско разстояние от 7 обиколки.

Три седмици по-късно клас 125 куб. см дебютира на пистата с дължина 7,280 км в Берн в Швейцария. Италианецът Нело Пагани донесе на марката Mondial историческа победа.

Седемдесет години по-късно има 19 Гран при, които се в 15 страни на пет континента.

Пилотите са от 19 страни. Състезават се в трите класа Moto3, Moto2 и MotoGP. През 1949 г. в Европа имаше шест Гран при. Освен на пистата Монца в Италия, всичките други трасета бяха по обществени пътища през останалата част от годината. Шестте кръга, избрани за тези пионерски състезания, бяха остров Ман, Берн в Швейцария, Асен в Холандия, Спа-Франкоршамп в Белгия, Клади в Северна Ирландия и Монца в Италия.

Има четири солови класа 125, 250, 350 и 500 кубика и разбира се великолепните сайдкари (мотоциклети с кош). Клас 500 кубика беше във всеки кръг, докато 350 куб. см бяха в пет, 250 кубика в четири и 125 куб. см само на три.

Технологично, мотоциклетните състезания сега са далеч от тези през 1949 г. Но световния шампионат продължава да бъде на трасето 70 години по-късно. Организаторите на се страхуват от промените, приемат се домакинства на нови страни и се развива далеч напред.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *