MotoGP: Яноне е наказан за 18 месеца

Международният дисциплинарен съд към ФИМ (International Disciplinary Court или CDI) наложи 18-месечно наказание Андреа Яноне. Това означава, че италианецът няма право да се състезава. Решението бе взето вчера, на 31 март 2020 г. Наказанието започва на 17 декември 2019 г. (датата на влизане в сила на временното спиране на състезателни права) и приключва на 16 юни 2021 г.
На 3 ноември 2019 г. бе направен рутинен допинг тест на Андреа Яноне по време на Гран При на Малайзия на пистата Сепанг. Резултатът на Яноне е положителен за метаболита Дростанолон 2α-methyl-5α-androstane-3α-ol-17-one. Това е забранено от WADA вещество с име S1. Anabolic Agents, 1. Anabolic Androgenic Steroids (AAS), a. Exogenous AAS”. Препаратът е забранен от антидопинговия кодекс на ФИМ.

След уведомяване за своите положителни проби, Яноне беше временно спрян от ФИМ на 17 декември 2019 г.

Изслушване пред CDI по делото се проведе в Майс (Швейцария) на 4 февруари 2020 г. В края на съдебното заседание комитетът на CDI реши да прекрати съдебното заседание, докато чака допълнителните и окончателни писмени изявления на страните, на 28 февруари 2020 г.
Андреа Яноне е дисквалифициран от 18-ия кръг на световното първенство за 2019 г. Това е състезанието на Сепанг, което бе на 3 ноември 2019 г. Дисквалификацията важи и за следващата Гран При на 17 ноември 2019 г. във Валенсия (Испания). Дисквалификациите са с всички произтичащи от това последствия, включително отнемане на всякакви медали, точки и награди.
Жалба срещу решението на CDI може да бъде подадена пред Арбитражния спортен съд (CAS) в Лозана, Швейцария. Това трябва да стане в рамките на 21 дни от датата на получаване на решението за CDI, съгласно член 13.7 от антидопинговия кодекс на ФИМ.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.