MotoGP: Нов сезон и нови предизвикателства за гумите Michelin MotoGP: Нов сезон и нови предизвикателства за гумите Michelin

След месеци на подготовка и тестове във Франция, Малайзия и последно в Катар, гумите на Michelin най-накрая ще получат възможност да бъдат изпитани в конкурентни условия. Това ще този уикенд на пистата Лосаил. Това е единственото нощно състезание в календара на MotoGP, който тази година е от 19 старта.

Пясъкът от пустинята може лесно да посипе повърхността на асфалта, което прави пистата абразивна и последващ ефект върху живота на гумата. От друга страна, при понижаване на температурата през нощта, на пистата и бордюрите започва да се образува роса и влага, което означава, че има по-малко сцепление.

Всичките 11 екипа на MotoGP ще разполагат с уикенд меки бяла лента), средномеки (без лента) и твърди (жълта лента) гума Michelin. Трите типа са  предни и задни. Предната гума ще има симетричен дизайн. Въпреки това, завой 2 на Катар е ключов завой на пистата, като много топ пилоти губят контрол на предницата при спиране. Най-забележимото и наскоро е французинът Йохан Зарко, сега от Red Bull KTM Factory Racing, който катастрофира при дебютното си състезание заради загуба на контрол на предницата и то когато води.

Задната гума ще има асиметрично покритие, като дясните завои са по-трудни и по-натоварващи от левите. Така се постига оптимална работа по 10-те десни и 6-те леви завои.

Промените в компаунда за 2019 г. ще бъдат с ново предно твърдо покритие и ново задно меко. Задната гума е една от новите технологични гуми, които Michelin е добавила към гамата и е проектирана да осигури по-голяма издръжливост и по-добро сцепление. Плюс това, ако пистата е мокра, ще гуми с меки и средно меки покрития отпред и отзад.

С поведението на Michelin както в отделни обиколки, така и в цялата надпревара на Лосаил, ще бъде въведена нова и подобрена задна гума. Затова се очаква времето за обиколка в пустинята да бъде горещо, а постиженията – подобрени.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *