MotoGP: Фреди Спенсър стана шеф на стюардите от догодина

Легендата на MotoGP Фреди Спенсър поема нова през 2019 г.  Американецът ще заеме мястото на Майк Уеб и ще стане председател на стюардите в шампионата (Chairman of the FIM MotoGP Stewards Panel). В момента Уеб е рейс директор и шеф на председател на стюардите. С разделянето на двете длъжности, Уеб ще се съсредоточи само върху функциите си на Директор на състезанията. Така Спенсър ще дебютира като стюард през 2019 г. и поема новата си роля като председател.
Панелът на стюардите на MotoGP се състои от трима души: председателят и двама други стюарди, които са номинирани от ФИМ и одобрени от постоянното бюро. Те се срещат, когато се налага по време на състезанията и са отговорни само за дисциплинарните решения, налагане на санкции и обявяване на протести.
От 2019 г. Спенсър ще играе централна роля в панела на стюардите. Това става почти 40 години след като роденият в Луизиана пилот, дебютира в световния шампионат. Този дебют е през 1980 г. в Гран При на Белгия, но американецът започна своя възход от 1982 г., когато става 3-и в крайното класиране в шампионата на 500 куб. см и спечели първата си победа в Белгия. Скоро след това взе още едно първо място в Гран При на Сан Марино. През следващия сезон Спенсър спечели първата си световна титла и го прави отново през 1985 г. Същевременно става и световен шампион в клас 250 куб. см през същата година. Спенсър дълго време държеше рекордите за най-младият пилот, стартирал от първа позиция, победител в състезание и световен шампион, преди сегашния шампион Марк Маркес да подобри постиженията му през 2013 г. Сега Спенсър влиза отново в спорта, като ще изпълнява нова роля в MotoGP.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.