Мотофиеста на писта и супермото в Долна Митрополия

След близо месец пауза, състезателите писта и Супермото отново ще си дадат спортна среща в летищен комплекс „Долна Митрополия” край Плевен за втория кръг на европейския шампионат по Супермото и четвъртия кръг на балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта. От началото на годината времето е един от интересните фктори, които помагат или пречат на състезателите, като от три старта до момента, два са били на дъжд и съответно един в слънчеви условия.
Супермото
Дъждът маркира темпото и представянето на състезателите от европейския шампионат по Супервото в началото на април по време на първия кръг. Въпреки това състезанията бяха повече от интересни и напрегнати. В клас SM Junior, за поредна година братята близнаци Чан и Дениз Ончу (КТМ) доминират на пистата в Плевен, като временното класиране на клас SM Junior е оглавявано от Чан Ончу с двойна победа (50 т.), следван от дебютанта в дисциплината Николай Малинов (КТМ, 42 т.) и „ветерана” Димитър Петров (КТМ, 42 т.). В най-малката кубатура 65 сс, още един дебютант – Радостин Михайлов (КТМ, 47 т.) е на втора позиция в класирането, като пред него Золтан Ордог от Румъния е със същия брой точки, но по-добро представяне във втроия манш, което определеля и лидерската му позиция.
В клас S3 (250 cc), Хакан Халми с КТМ показа завидни качества и стартира своя път към нова шампионска титла, а отлично темпо и мотивация има още един дебютант в класа – Алекс Димитров (КТМ), който с лекота спечели второто място и в двата манша. При отворената кубатура на клас OPEN, Александър Георгиев (КТМ, 50 т.) и Янко Ташев (ТМ, 44 т.) без конкуренция заемат първа и втора позиция в класирането, но след тях за третата позиция, се разрази истинска битка между Борислав Стоименов (КТМ) и Ивелин Манев (КТМ), която ще продължи и тази седмица.
Писта
След един старт през април в Плевен и два старта в Серес, балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава отново в Плевен, като от него остават още немалко интересни дестинации – Мотопарк Румъния (юни), отново Серес (юли) и два старта в Плевен през октомври.
В клас SP125 през тази година наблюдаваме сериозен брой на участниците и много интересни преследвания, в който се отличават двама състезатели – Жулиета Ленкова (Aprilia, 65 т.) и Милен Георгиев (Aprilia, 60 т.). След технически проблем в Серес, Милен има да наваксва точки, като съответно Жулиета има за цел да увеличи аванса си пред конкурента си. На пресконференция на БФМ днес, Милен каза че се е захванал сериозно с училището, тъй като му предсоти завършване. С три четвърти места, Здравко Маринов (Aprilia, 39 т.) е на третото място в класирането, но апетитите за топ три в класа никак не са малко и плевенчанинът ще трябва доста да се потруди тази седмица, ако има желанието да удължи престоя си в челото на таблицата.
При големите машини от клас Supersport 600, играта на нерви в момента се води между Бойко Божинов (Yamaha, 57 т.), една победа и две трети места, и Йонел Паскота (Yamaha, 53 т.), по едно първо и второ място, плюс едно слабо класиране във втория ден на Серес. Александър Георгиев (Honda, 42 т.) е трети в подреждането, като липсата на опит в мокри условия му изигра лоша шега на априлското състезание, където той загуби не малко точки, но показа качества и в дисциплината писта, не по-лоши от тези които е доказал в дисциплината Супермото.
В клас Superbike (1000 сс), Красен Кънчев (BMW, 58 т.) е начело на класирането, което през сезона ще се развива доста интересно. От три старта до момента, Красен има два подиума (позиции 1 и 2) и едно четвърто място. На пресконференцията Красен заяви, че е много мотивиран и за предстоящия старт. Той каза, че по финансови причини не може да участва в купата „Алпе Адрия“, но ще се концентрира за балканското първенство. В него няма да стартира Мартин Чой (BMW, 50 т.), който е с две победи до момента. Мартин обаче ще пропусне този уикенд битката в Плевен, защото ще стартира във втория кръг от Световния ендуранс шампионат, който ще се проведе тази седмица в Портимао, Португалия. Нашите пилоти ще имат удоволствието да се срещнат с най-бързия гръцки пилот Хараламбос Параскевопоулос (Yamaha, 36 т.) чак през юли в Серес, като това дава поле изява на някой български пилоти.
В двата класа Formula, големия брой на състезателите е правопорционален на напрежението и интригата по време на стартовете в двете групи. Във F600, Красимир Михайлов (Kawasaki, 70 т.) е сериозен лидер в класирането, следван от Неманя Паунович от Сърбия със Suzuki, 39 т. Паунович обаче има сериозен проблем в лицето на Тодор Меченски (Yamaha, 38 т.) и Павел Драганов (Kawasaki, 38 т.), и двамата с по един подиум до момента, но страховита амбиция за победа. При F1000 Атанас Нейчев (Aprilia, 65 т.) с три подиума до момента е сериозен претендент за победата, но в Серес видяхме изключително бърз Калоян Ангелов (Honda, 45 т.). Трети в класирането за момента е един от най-опитните пилоти на Долна Митрополия – Михаил Атанасов (Suzuki, 44 т.), който не се представи добре в Гърция, но има доста успешни състезания на първото място в Плевен.
Програмата за уикенда в Плевен включва тренировки в събота, а в неделя официалното откриване на състезанието е в 11:00 ч., след което са и стартовете в различните класове.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.