Лоренсо недоволен от наказанието на Яноне, иска промени в правилата

Шампионът Хорхе Лоренсо смята, че системата за наказанията в MotoGP не е достатъчно добра и трябва да се промени. Повод за това негово изказване стана инцидентът му с Андреа Яноне в Гран при на Каталуня миналия уикенд. Тогава при доста оптимистична атака пилотът на Ducati отнесе Хорхе на завой 10. Двамата паднаха сериозно и по чудо се разминаха без контузии.
Яноне, който по-рано през сезона бе наказан с няколко места назад на стартовата решетка след удара му с неговия съотборник Андреа Довициозо в Аржентина, отново получи наказание, като този път ще стартира от последната позиция в Холандия след три седмици. Но според Хорхе това наказание не е достатъчно сериозно.
”Според мен към настоящия момент правилникът за наказанията с точки не е най-доброто възможно решение не нещата, заяви Хорхе, който през 2005 г. на получи наказание – пропускане на едно цяло състезание, когато се състезаваше в клас до 250 куб.см, защото предизвика сериозна катастрофа с Алекс де Анджелис.
Преди 10 години, ако направеше грешка, както например Джон Хопкинс на Мотеги през 2003 г. получаваше директно наказание – неучастие в едно състезание. Аз направих две такива грешки през 2005 г. и пропуснах едно състезание. В настоящето трябва да направиш четири грешки подобни на тази, която Яноне направи в неделя.
Това му бе втората такава и ще стартира последен в следващото състезание, а ако направи трета ще стартира от питлейна, и чак тогава при следваща ще пропусне едно състезание. Във футбола например, много добре знаете, че ако направиш тежко и опасно влизане получаваш червен картон, който директно означава минимум един мач наказание. “
Лоренсо също обяви, че няма да обжалва решението на стюардите за наказанието на Яноне, но обеща, че ще говори и ще представи свои идеи пред комисията по сигурността в спорта, както и пред Майк Уеб, който е рейс директорът на MotoGP, като тези негови идеи ще бъдат свързани с промяна на наказателната точкова система или дори замяната и с нова, и по-адекватна система.
Яноне пък заяви след състезанието, че не е имало начин, по който да избегне удара с Лоренсо, защото лично според него Хорхе е започнал да спира твърде рано. „Аз започнах да спирам в същата точка, която спирах през цялото състезание и определено бях убеден, че той имаше проблеми с мотора си или с гумите, защото беше много бавен. След инцидента го попитах дали е имал някакви проблеми с мотора си, като той ми заяви „не”.
Съжалявам за случилото се. Беше грешка, но мога да ви гарантирам, че не съм спрял по-късно от нормалното и ми е много трудно да проумея защо Хорхе започна да спира толкова рано. От друга страна смятам, че състезанието бе добро за мен, защото опитах всичко и карах добре, използвах гумите си по най-добрия начин, а и темпото ми не бе никак лошо.”
2016_moto gp catalunya lorenzo crash 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.