Motodays Roma – Звезди и нови модели

Тази година изложението се провежда за втори път и за четирите дни Fiera Roma бе посетена от над 90 000 човека, което е с 25% повече от миналата година. Затова организаторите победоносно затвориха вратите, но побързаха да уточнят датата за следващата година 10-13 март 2011 г.


На изложбената площ от 40 000 кв.м. бяха представени над 300 производители, сред които и лидерите в мото-индустрията. Програмата бе твърде наситена. Специален гост на събитието беше шампионът на супербайк Джеймс Тозлънд, а в богатата програма от демонстрации пушилка по пистата на Motodays вдигна немецът Крис Пфайфер с BMW F800. Много от посетителите направиха и тест-драйв на някои от новите машини. Проведе се и конференция "Осъществяване на безопасност по пътищата", в която фирми и сдружения анализираха европейската система за безопасност по пътищата.

Втория ден бяха официално представени нови или „понапудрени” стари модели. Излишно е да се споменава, че икономическата криза не подмина и производителите на двуколесни возила. Драстичният спад в продажбите обаче не им попречи да продължават дейностите по модифициране на моделите. Например, по стар японски обичай Honda се отчетоха с нещо хитро и интелигентно. Те показаха скутера PCX, чиято спирачна система автоматично изключва двигателя в състояние на покой.

На щанда на Kawasaki изръмжа подобреният Z1000, който след дебюта си на салона в Милано, продължава разходката си из Апенините. Мотоциклетът определено бе един от хитовете. Мускулестият хищник от 2010-a е с видимо по-агресивен външен вид. Неговите остри линии, дръзка снижена предница, цветово обособената двигателна част и допълнителното защитно стъкло на таблото привличат неудържимо погледа. Рамата е олекотена и вече изцяло алуминиева, а по-тясната конструкция гарантира по-лесно управление. Послушен е дори в женски ръце. Може да се похвали с плавно ускорение и „услужливи” спирачки. Спортният модел на Kawasaki успява да впечатли даже и привържениците на тежки возила, но е многофункционален и е подходящ за градски условия. Ново е пъргавото четирицилиндрово сърце с течно охлаждане и по-голям работен обем – 1043 куб.см.

Друг универсален мотоциклет е Suzuki GSX 1250FA. Спортен и комфортен, моделът има стилна и едновременно заплашителна визия. Обърнато е внимание на удобството. Седалката е с опция за регулиране с ход до 20 мм, за да е удобен на всяко телосложение. Машината е прицелена към широк кръг от мотоциклетисти и е подходяща както за магистрално, така и за градско каране. Подновена е инжекционната SDTV система и с нея моторът ускорява неудържимо. Двигателят е с алуминиеви цилиндри, обработени с никел за минимално триене и максимална издръжливост на буталата. Вторичен балансиращ вал се грижи за намаляването на вибрациите. Що се отнася до шасито, GSX е с класическа тръбна рама и вилка с диаметър на тръбите 43 мм, с ABS на спирачната система, с два диска с диаметър 310 мм отпред и единичен отзад – 240 мм.

Yamaha X-MAX 125/250 пък бе кръстен „мултискутионален”. От 2005 г. насам моделът успява да задоволи изискванията на европейците с необятното си място за съхраняване на шлемовете – под седалката спокойно се побират две каски. В пространството отпред до колената има заключващ се контейнер. Ергономичната платформа за краката е претърпяла известни промени. Контролното табло е с цифров скоростомер. Обърнато е внимание на возията, като е актуализирано окачването с двоен заден амортисьор с 4 степени на регулиране, за да „изяжда” неравностите по пътя. Икономичният едноцилиндров четиритактов двигател е течно охлаждане. Модифицирана е рамата – олекотена, но по-надеждна, в сравнение с предишните версии.

Интерес предизвикаха и премиерите на BMW G450X и скутерите на Gilera и Malaguti.

Автор: Рим, Рая Райкова