Moto3: Хуан Мир печели в Арагон, докосва титлата

Хуан Мир от екипа на Leopard Racing с Honda спечели Гран При на Арагон в най-малкия клас Moto3 и увеличи преднината си във временното класиране на 271 т.. Това е  8-ата победа на испанеца за този сезон, с която той дръпна с 80 т. във временното класиране пред втория – Романо Фенати (191 т.) и още на следващия старт на пистата Мотеги в Япония, той може да сложи короната на световен шампион. Мир постави и рекорд, той като стана първият пилот в ерата на Moto3 т 2012 г., който печели 8 победи за един сезон. Освен това той изравни рекорда на Романо Фенати и Луис Салом с 9 победи в класа.
По традиция, финалът на състезанието беше много оспорван, о първите трима се събраха в половин десета. На подиума на Мир асистираха Фабио ди Джанантонио (Del Conca Gresini Moto3), който финишира  на 0,043 сек., а трети стана Енеа Бастианини (Estrella Galicia 0,0) – на 0,051 сек., двамата също с мотоциклети Honda.
Цялата програма на състезателния уикенд се обърка, заради гъстата утринна мъгла. Всички сесии закъсняха с повече от час, тъй като нямаше видимост на пистата и хеликоптерите не можеха да летят. Warm Up сесията на MotoGP бе съкратена с 15 минути.
Стартът взе спечелилият за 7-и път този сезон първа позиция Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) с Honda. Последваха го Бастианини, Арон Канет (Estrella Galicia 0,0), които започнаха да си разменят местата в първите от намалената дистанция на 13 състезателни обиколки. Мир изостана по-назад, но започна атака към челните позиции и скоро се включи в играта за победата. Така се стигна до последната обиколка и до битката, която спечели Мир, следван от Ди Джанантонио и Бастианини, които бяха разделени само от 8 хилядни.
Мартин стана 4-и, следван от Канет, а 6-ти е Джон Макфей (British Talent Team), като се приобщи към лидерската група в последните обиколки. Всички тези пилоти са с машини Honda. Маркос Рамирес (Platinum Bay Real Estate) стана 7-и и блестящо каране, като изпревари стартиралия с уайлдкард млад пилот Денис Фоджиа (Sky Junior Team VR46 Riders Academy). Фоджия е лидер в световния юношески шампионат FIM CEV Repsol Moto3 и се класира на втора редица на квалификацията, а в състезанието стана 8-и. Топ 10 оформиха Филип Йотъл (Südmetall Schedl GP Racing), а ня няколко десети след него бе другият кандидат за титлата Романо Фенати (Marinelli Rivacold Snipers).


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.