Интересни факти и цифри преди Гран При на Австралия

Вероятностите как може да стане това, вече пуснахме в нашия сайт. А сега ви предлагаме други интересни факти преди състезанието.
985.5 – След второто си място в Япония, Нико Терол натрупа общо 985.5 спечелени точки в кариерата си. Ако завърши на подиума в Австралия, той ще стане едва шестия пилот, който ще има над 1000 точки в клас 125 куб. см. Другите пилоти, превинали тази граница са Нобору Уеда, Казуто Саката, Анхел Нието, Фаусто Грезини и Хорхе Мартинес – Аспар. 400 –Победата на Дани Педроса в Япония бе номер 400 за испанските пилоти в Гран При. Испания е втората нация, преминала тази граница. Досега с най-много победи беше само Италия, чиито пилоти са постигнали 733 победи в Гран При.
97 – Победата на Дани Педроса в Япония бе 97-ия му подиум в Гран При и всички са с машини Honda. Дани има само един подиум по-малко от Джим Редмън, който държи рекорда по брой на подиуми с мотоциклет Honda.
61 – Преди Гран При на Австралия Honda води с 61 точки в шампионата на конструкторите. Ако някой пилот с Honda финишира на подиума във Филип Айлънд, това ще гарантира титлата при конструкторите на марката за първи път от 2006 г. насам.
57 – Третото място на Кейси Стонър в Япония бе 57-ия му подиум в клас MotoGP. С още един подиум той ще се изравни по този показател с Макс Биаджи в листата на висшия клас. Пилотите, които имат повече подиуми от Биаджи са: Валентино Роси, Мик Дуън, Джакомо Агостини, Еди Лоусън и Уейн Рейни.
50 години – В деня на квалификацията на Филип Айлънд ще се навършат 50 години от деня, в който Том Филипс с Honda спечели състезанието в клас 125 куб. см през 1961 г. в Аржентина и взе световната титла. Така той стана първият пилот, спечели световния шампионат в 125 куб. см с японска машина.
26 – Лидера в MotoGP Кейси Стонър ще празнува своя 26-и рожден ден на домашното си състезание в Австралия в неделя.
14 – Победата на Йохан Зарко в Япония бе първата за Derbi, след като Маркес спечели в Португалия миналата година. Тази победа сложи край на серията от 14  поредни победи на Aprilia, която е най-дългата в историята на Aprilia в клас 125 куб. см досега.
13 – Кейси Стонър завършва на подиума в последните 13 поредни състезания в MotoGP. В 63-годишната история на Гран При само четирима пилоти са били на подиума в повече от 13 поредни състезания във висшия клас: Валентино Роси, Джакомо Агостини, Мик дуън и Уейн Рейни.
10 – В Япония Стонър спечели своята 10-а първа позиция за годината. Само веднъж пилот е печелил повече първи позиции във висшия клас за един сезон – Мик Дуън е стартирал от полпозишън в клас 500 куб. см 12 пъти през 1997 г.
7 – Марк Маркес и Щефан Брадъл имат по седем първи позиции този сезон. Тези двама пилоти са спечели всички полпозишъни в клас Moto2 през 2011 г.
6 – В Мотеги Йохан Зарко стана шестият френски пилот, който печели Гран При в клас 125 куб. см, заедно с Арно Венсан, Ги Бертен, Майк ди Мелио, Жан Ореал и Жан-Клод Селини.
4 – Филип Айлънд е една от четирите писти, на които Роси няма победа с 800-кубиков мотоциклет в MotoGP. Другите са Силвърстоун, Араган и Валенсия.
4 – Стонър е печелил последните четири състезания в Австралия. Ако спечели тази година ще изравни рекорда на Валентино Роси от пет поредни победи в Австралия от 2001 до 2005 г.
3 – Филип Айлънд е една от трите писти, на които Honda не е печелила победа в 800-кубиковата ера в Гран При. Другите са Асен и Сепанг.
2 – Филип Айлънд е една от двете писти, на които 800-кубикова Yamaha не е постигала победа. Другата е Арагон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.