Honda работи върху колани за мотоциклетисти

Звучи фантастично, дори налудничаво и безумно, но е  факт. От Honda обаче направиха регистрация на патента, за да не им го отмъкне някой идеята. Коланите засега се разработват засега само за Honda Goldwing, където се предполага, че при стила си на езда мотористът не се движи много на седалката. Затова е по-лесно да се закрепят коланите и да се обезопасят допълнително. Фиксирането на коланите по мнение на инженерите от Honda, трябва подобри процеса на сработване на въздушната възглавница. Така ще се намали вероятността за травми на ездача, особено в катастрофа, при която байка се удари неочаквано в нещо или при рязко спиране.
От компанията признават, че в много от нещастните случаи, по-добре е мотористът да излети от машината, отколкото да остане на нея, когато моторът прави непредсказуеми неща. Затова се работи над вариант, когато седалката с коланите работи като катапулт. Когато компютърните сензори покажат, че машината ще се обърне или ще падне, системата освобождава седалката, заедно със закопчания с колани за седалката моторист и надува въздушната възглавница, в която той се пързаля като на шейна.
Много от мотоциклетистите, които разбраха за тази идея се отнасят към нея скептично, но в Honda възлагат достатъчно големи надежди за разработката на системата. До нейното  внедряване обаче е още далеко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.