Honda патентова електрически скутер Motocompacto Honda патентова електрически скутер Motocompacto

През 80-те години Honda създаде скутер с размерите на куфар, наречен MotoCompo. Сега нещата могат да се променят. MotoCompo е на път да се прероди в 21 век, след като Honda патентова името Motocompacto.

Honda узакони търговската марка Motocompacto. С него на практика има връщане на терен на сгъваемия скутер MotoCompo.

MotoCompo беше скутер с размер на куфар с бензинов двигател, пуснат през 1981 г. Произвеждаше се до 1983 г. Той бе проектиран така, че да пасва на малките коли на Honda по това време – Today и City. И двете имаха багажни отделения, в които би могъл да се побере сгъваемия мотоциклет.

MotoCompo се продаваше само 3 години. Въпреки това са реализирани над 50 000, които се движат още по улиците.

Както при повечето странни тенденции от минали години, концепцията може да стане сериен скутер.  Търговската марка Motocompacto е патентована и концептуален мотор, изглеждащ като модерен MotoCompo съществува. Концепцията показва как ще изглежда машината, но вероятно ще бъде променена и намалена значително.

За разлика от класическия MotoCompo, новата машина ще се задвижва от електрическа енергия. Не от 2,5 к.с. 49-кубиков бензинов двигател. Заявката за патент потвърждава, че името е за „сухопътни превозни средства, а именно електрически скутери“.

Скутерът трябва да има сменяеми батерии за по-лесно зареждане. Прогнозния пробег е 60-65 км. Времето за зареждане е 2 часа. Максималната скорост е 25 км/ч., а мощността от 500 вата.

Не ясно кога от Honda ще започнат да правят електрическия скутер. Едва ли обаче ще искат само да регистрират името, без да има реално намерение за производство. Оригиналният MotoCompo беше тясно свързан с едни от най-популярните градски коли на Honda през 80-те. Сега вероятно новият мотор Motocompacto също ще бъде тясно свързан с четириколесен модел на Honda.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0