Хард ендуро в Горна Малина, в Севлиево – без зрители Хард ендуро в Горна Малина, в Севлиево – без зрители

Две седмици след първия кръг на шампионата BG-X Enduro в Банско, идва ред и на хард ендуро Горна Малина 2020. Организатори са  МСК Препараторите със съдействието на Община Горна Малина. Състезанието се прави за трета поредна година и се слави с един от изключително интересните тракове. Той ще отведе състезателите в землището около Горна Малина и в региона на разлятата част на Стара Планина, северно от центъра на надпреварата.

На пръв поглед, дружелюбно изглеждащите възвишения в региона се славят като любим терен на много ендуро ентусиасти от страната. МСК Препараторите са избрали най-доброто за своите гости. Това са отлични изкачвания, бързи отсечки по била и разбира се някой екстремни спускания. При тях по-неопитните слизат от мотоциклета.

Естествено сложността на траковете е съобразена с различните класове на шампионата. Очакваните горещини ще внесат допълнителна тежест за всеки един участник.  В неделя трасето за ендурокрос трасето ще бъде затворено за зрители съгласно новата заповед на МЗ. Жалко, защото теренът е изключително интересен, с естествени  препятствия и малко изкуствени.

Всъщност днес стана ясно, че и мотокросът в Севлиево ще бъде без публика. Това е във връзка с издадена заповед №РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването и рекордния брой заболели от SARS-Cov-2. Така предстоящият втория кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос (11-12 юли) ще бъде без публика. От днес трасето се охранява, а раздадените пропуски за състезанието няма да важат.

Организаторите са предприели всички необходими действия за стриктно прилагане на въведените противоепидемични мерки. Достъпът до мото полигона ще е контролиран и възможен само за служебни лица и участници в състезанията.

От днес са блокирани всички подходи към пистата, а контролно-пропускателните пунктове ще останат до края на състезанието в неделя. Раздадените пропуски за официалните трибуни няма да важат, а стартът на сезона ще може да се проследи единствено чрез медиите, които ще отразят събитието.

Да се върнем в Горна Малина. Броят на заявките е 144. Това е  сериозно постижение в настоящата обстановка. Закритият парк и щабът на състезанието са в Спортния комплекс на Горна Малина.

След Банско, Теодор Кабакчиев (Екстрийм рейсинг, КТМ, 40 т.) очаквано е лидер в шампионата за клас PRO, но на местна почва очакваме Любомир Иванов (МСК Препараторите, КТМ/Б -34т.) да се развихри на добре познатия си терен. Кабакчиев със сигурност няма да се притесни от своеобразния бонус на Иванов така че ще бъде интересно, особено, ако в тяхното темпо влезе и Илиян Кузманов (АФГ Тим, Honda, 30 т.) който заема третото място в класирането за PRO момента.
В най-масовия клас EXPERT, борбата наистина е жестока и към момента първите две места са окупирани от съотборниците Кристиан Петров (КТМ, 40т.) и Станислав Кирилов (КТМ, 34т.) – МСК Хард Райдърс, които явно ще продължат тази битка през целият сезон. Изненадващо, при своето първо участие в шампионата пилотът на МСК Шарп Райдърс – Дурмушали Саидходжа (КТМ, 23т.), направи почти перфектна навигация в събота на Банско и не-дотам добър екс крос в неделя. Стана обаче трети. Остави зад себе си само на една точка Николай Славов (НК Ендуро Виктори, КТМ, 22 т.) и Александър Попминчев (Алба Дамасцена МСК, Husqvarna, 22 т.).

Нищо стандартно няма в клас STANDARD, освен името на тази голяма група състезатели.  МСК Препараторите са направили някой приятни изменения по трака за тях от стандартните трасета.

След ниво STANDARD идва ниво EXPERT. Така това ще бъде една отлична подготовка за бъдещото развитие на тези състезатели. Камен Дочев (МСК Ендуро Севлиево, КТМ, 37 т.) за малко изтърва навигацията в Банско, но компенсира грешката си в неделя с перфектен екс крос и оглави класирането в класа. Новото попълнение в редиците на МСК Ендуро Севлиево – Иван Печев (Husqvarna, 34 т.), победи в събота трите планини. Грешка в неделя го прати след съотборника му, на втора позиция.

Ерай Ремзи (Алба Дамасцена МСК, Gas Gas, 28т.) заема третото място след Банско благодарение на навигацията, която му даде преднина в класиране пред съотборника му Гюнур Ходжа (Husqvarna, 28т.).

В клас SENIOR, Асан Имамов (Ендуро Клуб Корница, КТМ, 34 т.) направи отлична навигация в събота и съответно специфичен екс крос. Макар годините да дават определено чувство за натрупан опит, „гората“ и „матрицата“ са две различни неща. Ясно се вижда къде човек прекарва повече време. С по-добра „матрица“ в екс кроса и със същия брой точки на второто място се нарежда Георги Дамянов (МСК Хард Райдърс, Husqvarna, 34 т.). Той ще търси победа в Горна Малина. Третото място в тази група се заема от Стоян Пачарозов (МСК X-Ендуро Кърнаре, КТМ, 31 т.) който след сериозен драматизъм в неделя успя да покаже истинския дух на мотоциклетния спорт.

Почитателите на мотокроса ще могат да видят най-интересното от надпреварата, интервюта със състезателите и мнението на специалните гости в първото за сезона студио на RIDERS.LIVE. Репортаж можете да гледатате следващата седмица и в предаването “Мотоспорт Екстра” по БНТ, резултатите от двата дни ще се постараем да виждате тук, за снимковия материал разчитаме на LAP.bg

За феновете на ендурото, РШ BG-X Enduro предлага пълни времена от HARD ENDURO GORNA MALINA на сайта http://www.pantev.net/, снимки, новини и други в страницата на промоутъра https://bgx.bg/ и във фейсбук.

 

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0