Ендуро шампионатът тръгва от с. Шейново


Новоизбраният председател на комисия Ендуро към БФМ е Калин Кулев – познат на моторджиите от пистовите надпревари и състезанията по Супермото иска да постави този спорт в европейските релси, а всичките състезания да се правят според правилника на световните първенства.

Затова тази година Комисия ендуро към БФМ официално обяви старта на националния шампионат, който ще бъде в шест кръга. Първият е този уикенд в Казанлък, организиран от МК „Светополис” и ще завърши през октомври със състезанието в Шумен, което е и кръг от Източноевропейския шампионат. Затова и Кулев се бе постарал да доведе повечето от домакините на състезания.

Първото състезание край казанлъшкото село Шейново е истинско предизвикателство за издръжливостта на всичките над 100 участници. За разлика от миналата година, когато БФ по мотоциклетизъм бе картотекирала 273 състезатели, до момента на първата пресконференция за новия ендуро шампионат, картотекираните бяха 92. Очаква се броят им да надхвърли 100, но заради кризата, броят им се е свил наполовина. Въпреки това, Борис Кърчев – председател на мото клуб „Севтополис”, организатор на първия етап от шампионата каза, че трасетата минават под връх Шипка и са малко познати. За мотоциклети и АТV машини те ще са с дължина над 30 км, а след това ще има и затворен маршрут по изкуствени препятствия. Междувременно ще се състои и традиционният мотокрос Шейново, както и надпревара по хил клаймбинг.

Седмица по-късно – на 8 и 9 май над Габрово, в местността Узана местният „Риск” клуб Габрово организира и вторият кръг от шампионата. Така мче състезателите няма нужда да си ходят по родните маста, а само трябва да прехвърлят Балкана, за да се озоват в зимния курорт Узана. Вера Лагадова, – председател на клуба организатор, че трасето е на надморска височина от 1300 м и крие доста изненади. Не случайно състезанието бе планирано за първи кръг в края на март, но датите бяха променени. Освен това, тъй като състезанието не на гранизата на два природни парка – „Българка” и „Централен Балкан”, е взето специално разрешение за състезанието от съответните власти, като е платено по 20 лв. за една машина за всеки състезателен ден. Вера Лагадова заяви, че Комисия Ендуро обявява конкурс за журналистически материали „Ендуро за всички”, чиято цел е да се покаже колко атрактивен и зрелищен спорт е Ендурото и да се популяризира сред повече хора.              

Лека-полека стигнахме и до следващия, трети кръг – в Добринище, сред красивата природа на Пирин. Състезанието нямаше представител от страна на организаторите, но стана ясно, че мераклии да карат по трасето има и от Гърция. Е, какво пък – хем им е близо, хем ще си направят кефа хората.

Ама на гърците им е далече до нашето море. Затова пък на туристите, дошли на Слънчев бряг морето им е съвсем близо. Миналата година в курорта имаше състезание по супермото, което смути спокойствието на курортистите. Сега им се готви още по-голямо „притеснение” – ендуро. Да, но тъкмо тези, опъващи се на плажа туристи явно си падат по моторджийските истории. Нещо повече – искат да карат мотори по баирите над Слънчев бряг. Е, като искат, нека карат. А пък Атанас Терзиев, председател на клуб „Несебър Мото” им обещава истинско морско-планинско приключение. Той, както и неговият подопечен клуб са организатори на четвъртия кръг от шампионата по ендуро в пика на летния сезон – 14 и 15 август, по време на празника на град Несебър. В Слънчев бряг ще бъде ендуро кроса, включващ 3 обиколки по трасе от около 40 км със специални тестове по пресечен терен с много естествени препятствия. Затвореният маршрут е в местността „Бяла ряка” и достига билото на Стара планина. Това обещава много шоу и висок адреналин за публиката.

Петият кръг се организира от мотоклуба в Търговище „Екстрийм райдърс”. Състезанието ще бъде на 4 и 5 септември. Градът, който има традиции в автокроса и планинските автомобилни състезания, ще бъде домакин на състезание по ендуро за първи път. Тук, в Търговишще преди години мотоциклетизмът и по-специално вече мъртвата у нас дисциплина спидуей имаше невероятна популярност. Неслучайно мотостадионът в Търговище бе наречен „Българският Уембли”.

По традиция и тази година шампионатът да завърши в Шумен, но този път освен за националния, състезанието ще бъде валидно и за източно-европейския шампионат. От 22 до 24 октомври няма да има само чиста ендуро надпревара, а ще бъде и истински моторджииски празник. Освен надпреварата на състезателите и дай Боже битка за титлите в последния старт, ще има мотосъбор, гарниран с много бира и мезета, а най-вече и рок концерт в събота вечер.

Комисия „Ендуро” обяви, че вече плътно ще се придържа към правилника за провеждане на състезанията според изискванията на Европейския мотоциклетен съюз (UEM). Всяка надпревара е в два дни, а участниците са разделени на 4 класа – мотоциклети „Експерт”, мотоциклети „Хоби”, АТV и „Деца”.

 

Календарът за 2010 г.

1 – 2 май – Казанлък, мотоклуб „Севтополис”

8 – 9 май – Габрово, „Риск клуб”

3 – 4 юли – Добринище, мотоклуб „Моторел”

14 – 15 август – Несебър, клуб „Несебър Мото”

4 – 5 септември – Търговище, мотоклуб „Екстрийм райдърс”

23 – 24 октомври – Шумен, мотоклуб Шумен