Дрешки от бунтовника Harley-Davidson Дрешки от бунтовника Harley-Davidson

Harley-Davidson винаги е била свързвана с непокорните духове, с тези, които обичат да нарушават правилата и да пишат собствени, със свободолюбивите и с хората, които изживяват всеки миг като последен. Тази година Harley-Davidson ще отпразнува своята 115 годишнина. От създаването си до ден днешен американската марка се свързва със свобода, страст и бунт срещу ограниченията. Част от тази дългогодишна история са и дрехите, които са се превърнали в символ на непокорния дух. Нека надникнем за малко в модната колекция на марката и да научим малко повече за историята на “униформата” на човека с Harley.

Та този “вагабонтин” – човекът с Harley често е бил наричан “outlaw”. Но какво стои зад този етикет? Така казвали на мотоциклетистите още в началото на миналия век, около 1904 г. Става дума за състезатели, които участват в нелегални надпревари. Тези оригинални “разбойници” не го правели за трофеите и медалите, а за чистата тръпка от спорта и атмосферата, която се създавала сред ездачите. Знаели, че така ще получат етикета “outlaw”, но за тях това било по-скоро титла.

HD2835C-1

Важна част от тази култура било облеклото. Отначало състезателното облекло включвало специални очила и пуловери, най-често с логото на отбора. С годините за стандартна екипировка се приемали по-прилепналите кожени дрехи, стилизираните каски и тесните ръкавици. Обличате така един по-наперен състезател и имате класически “outlaw”.

В състезанията стилът се подчинявал на функционалността – дрехите трябвало да са удобни и издръжливи, защото в суровите условия на пистата скоростта имала своите изисквания. По онова време, когато рисковете са били двойно, че и тройно повече, ездачът се нуждаел от максимална защита, комфорт и контрол. Затова и всички дрехи били направени така, че да го пазят от потенциални инциденти, като в същото време му оставят свобода за движение.

July Fall Collection 2017; Top Seller;

Но стилът от пистата бързо се пренасял и извън нея – щом става за състезания, значи ще издържи и на улицата. Така постепенно ръкавиците, очилата, каската, протекторите за краката и прилепналите пуловери се превърнали в униформа за мотоциклетиста. Разбира се, произходът й не е забравен и до днес е част от образа на бунтаря. Образ, който собствениците на мотори Harley-Davidson уважават и поддържат. С някои дребни промени в името на удобството и сигурността, разбира се.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *