Чака ни мощен моторспорт уикенд в Северна България

Много от шампионатите в различните мотоциклетни и автомобилни дисциплини се завъртяха. Така ни предстои доста напрегнат моторспорт уикенд на две и на четири колела. Интересното е, че повечето състезания са съсредоточени в центъра на Северна България и по-точно около Севлиево, Ловеч и Лясковец.
Вторият кръг от европейския BMU шампионат е на мотополигона „Горна Росица“ край Севлиево. Втория старт от първенството в планинските автомобилни изкачвания е Раховец-Лясковец, над Лясковец. Край Ловеч, в местността Баховица пък започва шампионата по рали крос.

От моторспорт концентрацията в Централна северна България изключение прави само дисциплина ендуро. Те стартират във втория кръг от националния шампионат близо до София, в Горна Малина.


Мотокросистите стартират за първи път у нас на класическото трасе „Горна Росица“ край Севлиево. BMU европейския шампионат вече започна в Глобаре –Крушевац в Сърбия. Сега на трасе №1 в света „Горна Росица“ се очакват много повече състезатели. При всички случия те ще са над 100. Срокът за заявки още не е изтекъл. Очаква се масирано участие на гръцки и румънски кросисти.

В Крушевац, българските пилоти се представиха отлично. Взеха първите места в почти всички класове – без един.

Така на родна земя кросистите ще трябва да защитават победите си. Сред тях е малкият Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг) с Yamaha в МХ65. Той спечели миналата неделя и крос в Гърция. Очевидно е във форма. В клас МХ85 победителят от първия кръг е Мирослав Димитров (МСК Киппен МХ Рейсинг) с Yamaha. Той ще трябва да положи доста усилия да се пребори с конкуренцията.
Дано в Севлиево се повтори българския подиум. На него бяха Николай Малинов (МСК Киппен МХ Рейсинг) с КТМ. Втори бе  Алекс Димитров (Мото Спорт Варна) с КТМ. Трети стана Жулиан Георгиев (МСК Киппен МХ Рейсинг) с  Kawasaki.
Майкъл Иванов с Husqvarna  (Пловдив Мотор Спорт) бе безапелационен в клас МХ1 в Сърбия. В Севлиево се надява на същото. В клас МХ Григор Царев (Джи Ар Си Моторспорт 2020) с КТМ взе 50 т. в Крушевац.
В Севлиево ще трябва нашите кросисти да се преборят и за първото място в клас МХ Сеньор. На мотополигон „Горна Росица“ ще има и състезание в клас МХ50.

В края на седмицата, на 11 и 12 юли в Горна Малина се събират ендуристите. Това е за втори път този сезон след старта им в Банско.

Организатор на надпреварата са МСК Препараторите и община Горна Малина. До днес имаше подадени 118 заявки за участие.
В събота от 10 ч.  е навигацията. Тя ще бъде в рамките на Стара планина. Ще бъде маркирана с различни маркери за отделните класове. Затвореното трасе или Х трак е на други ден, също от 10 ч. Х трак-а е конструиран като са използвани максимално естествени препятствия. Има и изкуствени за определени зони. Маршрутът ще бъде изцяло заграден с лента и обезопасен.

Планинското Раховец-Лясковец 2020 се утвърди в календара на тази автомобилна дисциплина.


Още не е приключил срокът за подаване на заявки, който е утре. Това обявиха от СККА Етър рейсинг. След старта в Шумен, това е втория кръг от шампионат в планинските изкачвания.
Очакват се приБлизително 30 или 35 заявки. Но може и да са повече, тъй като само седмица по-късно – 18 и 19 юли е рали Твърдица-Елена. Затова много пилоти биха го ползвали като тестово състезание.

Победата си от миналата година в Лясковец  трябва да защитава Мирослав Ангелов с Skoda Fabia R5 Evo.

Опонент ще му бъде победителят от Шумен Пламен Камбуров с Skoda Fabia RC 2000. Нов успех ще гони младият панагюрски пилот Денис Станчовски с Peugeot 208 R2. Илия царски с Mitsubishi Lancer също ще държи поправителен в Лясковец. Че после идва домашното му състезание в Панагюрище.
Раликросът на класическото трасе в Баховица е старт от националния шампионат. Организира го АСК „Вромос“. Очакват се също доста пилоти да застанат на старт. Все пак това е първи старт в дисциплината.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.