Брабек аут от Дакар, Прайс поведе след 8-ия етап

Досегашният лидер в рали Дакар при моторите Рики Брабек с Хонда отпадна след 8-ия етап от надпреварата, която беше от Сан Хуан до Писко с дължина 361 км. На 56-ия километър американецът получи повреда в двигателя и трябваше да се оттегли от състезанието.
Така начело излезе Тоби Прайс с КТМ, който завърши 3-и в отсечката, на само 1:13 мин сек зад съотборника си и победител Матиас Валкнер и на 28 сек зад Пабло Кинтанила с Хускварна (на снимката долу). В генералното класиране Прайс има само 1 минута и 3 сек пред Кинтанила. На 6:35 мин е третият Валкнер.
Миналогодишният шампион Сам Съндърланд с КТМ завърши етапа 4-и и заема тази позиция в общото подреждане. Той е само на 3 сек зад Матиас. Пилотите, които имат реалистичен шанс за крайната победа, допълва петият Адриан ван Беверен, който в и водещият пилот на Ямаха.
Две отсечки преди финална битката за победата се очертава да бъде изключително оспорвана. От нея изглежда отпадна Кевин Бенавидес с Хонда, който имаше недобър ден и вече е над 20 мин от лидера.

От надпреварата е аут и ветеранът Стефан Швитко. Словакът падна и получи наранявания по главата и беше откаран в болница.


При автомобилите Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс е все по-близо до победата в Дакар. Катарецът завърши 8-ия етап на второ място и две отсечки преди края има аванс от 46:29 мин пред Хоан Рома с Мини 4х4 и 46:45 мин пред Себастиен Льоб с частно Пежо 3008 DKR.
Последният спечели етапа, следван на 7:27 мин от Ал-Атия. Трети остана Якуб Пригонски с Мини 4х4. Основният съперник за победата на Насър до днес – Стефан Петерхансел с Мини Бъги, загуби половин час в днешния пробег. Французинът на 2 пъти затъна в дюните. Така той изостана на 53:30 мин от водача и е 4-и.
Пригонски е 6-и в общото подреждане, като е само на 4 мин зад 5-ия Сирил Депре с Мини Бъги, който заедно с Карлос Сайнц-старши, затънаха в пясъците и загубиха много време.

Стефан Петерхансел
В клас ATV 5-а поредна етапна победа записа Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2, 4, 5, 6 и 7. Днес той завърши на 9:10 мин пред Густаво Галего (Ямаха). Трети остана Гонзалес Фероли със същата машина на 6 сек от втория.
Авансът на Кавилясо в общото класиране пред Гонзалес Фероли е вече над 1 час и 24 мин. Трети на 1 час и 47 мин е Галего, следван от Александър Жиру, който обаче е на повече от 3 часа от Николас.

В клас SxS Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам записа 4-а етапна победа в Дакар, като победи Кристиан Баумгарт с Кан-Ам с 4 минути и 47 сек. Трети остана Фарес Гуел (Кан-Ам) на 10 мин.

Контардо води убедително в генералното класиране с 54 мин пред Морено Пиазоли с Кан-Ам, завършил днешния пробег 4-и. Трети на повече от 1 час от лидера е Фарес Гуел.
При камионите досегашният убедителен лидер Едуард Николаев с Камаз загуби цял час спрямо най-бързия в отсечката Дмитри Сотников също с Камаз и вече изостава с близо 27 мин от него в общото класиране.
Сергей Виазович с Маз и Жерар де Рой с Ивеко заеха 2-ото и 3-ото място в етапа, като са трети и 5-и в общото класиране, но без шанс да застрашат дуото на руските машини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.