Много хора, фенове на рока, се чудеха, дали изобщо някога ще доживеят да видят своите любимци AC/DC. Други пропътуваха стотици километри до различни кътчета на планетата, а трети, като мен, изчакаха музикантите да дойдат по-близо и заедно с още няколко хиляди екзалтирани фенове на AC/DC миналата година се отправихме на истински поход към Белград. Инвазията беше по всички флангове – с автомобили, с мотоциклети, дори на автостоп… Разбира се, на трети се падна честта да пътуват с незабравимия „Rock N’ Roll Train”, който, благодарение на кмета на Каварна Цонко Цонев, събра ентусиастите от Варна и София и ги достави читави в центъра на Белград. Независимо от начина на придвижване, в едно съм сигурен – едва ли има някой българин, който да е бил на концерта на AC/DC и да не е възхитен от страхотното шоу. Едва ли има фен, който да не иска да ги види на живо пак!

Ето че не мина и година от паметното събитие и на официалния сайт на групата се появиха датите за европейското им турне през 2010 г. Първа спирка в дългия списък е София, с дата 14 май. Да, това определено ще е музикалното събитие на годината. А също и сбъдване на мечтата на поколения родни рокаджии, които най-накрая ще имат възможност да зърнат австралийската петорка на родна земя. Като всяко хубаво нещо обаче, се появиха драма и несигурност. Тръгна информация, че концертът на AC/DC може да не се състои, защото, само няколко часа след обявяването на датата, от сайта на групата изведнъж изчезна цялата информация. Многобройните почитатели изтръпнаха. Пазеха тишина и организаторите от "Balkan Entertainment Company". Добре че “изтръпването” беше за кратко и малко по-късно Марсел Аврам от „BEC” потвърди официално датата. Настъпи облекчение. Още от следващия ден билетите бяха в продажба. Групата ще забива на националния стадион "Васил Левски".

Следващите редове са излишни за всеки истински фен на AC/DC. Те са насочени предимно към онези, за които това е ново, недотам познато явление. А също и към онези, които, всеки път щом чуят по радиото някоя песен като "Highway to Hell" или "You Shook Me All Night Long", подсъзнателно усещат, че песента е много яка и супер много ги кефи.
Групата със светкавичното име AC/DC (в пряк превод – променлив ток/прав ток) е основана от шотландските емигранти Малкълм и Ангъс Йънг през 1974 г. в Сидни, Австралия. По-късно по-големият им брат Джордж Йънг се заема с продуцентската дейност. През септември същата година към бандата се присъединява и опитният вокал Бон Скот, също емигрант от Шотландия. Така сформирана, групата още в началото на следващата година записва първия си албум "High Voltage". Той е предназначен само за австралийския пазар, а записът им отнема само десет дни. По-късно същата година излиза и една от най-емблематичните им песни "It’s А Long Way Тo Тhe Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll)". През следващите 5 години групата жъне успехи и придобива световна популярност. Редуват се турнета в Европа и Америка. Записват някои от най-великите си албуми като "T.N.T." (1975), "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" (1976) и "Highway to Hell" (1979). На 19 февруари 1980 г. се случва най-лошото. След тежък запой вокалистът Бон Скот умира от алкохолно отравяне. Макар и съкрушена, бандата решава, че ще е по-добре да продължи напред. След няколко прослушвания се спират на бившия член на Geordie – Брайън Джонсън. От тогава, вече 30 години, AC/DC радват своите почитатели по целия свят. Някои казват, че с годините са станали комерсиални, други смятат, че вече са поодъртели… Но истинските фенове продължават да се кефят, както и в първия ден, в който са чули наелектризиращата музика на AC/DC.

През миналата година австралийските момчета изкараха и най-новия си албум – "Black Ice". Той е с класическо звучене и определено заслужава да се чуе. Част от него се надяваме да чуем и в София.  
И накрая, скъпи дами, ако много пъти сте чували как приятелят или съпругът ви си пее под душа за някакви адски камбани и динамит, не се чудете. Те явно са докоснати от групата. Ако все още не сте им измислили подарък за Свети Валентин, билет за AC/DC в София е добър избор. Още повече, че подаръкът важи и за Трифон Зарезан.


Димитър Илиев

Moto Club

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *