Yamaha взе награда за иновативност Yamaha взе награда за иновативност

Yamaha Motor получи престижната награда за иновативност на совите разработки, изобретения и въвеждането на нови технологии. Наградата спечелиха два продукта – концептът MOTOROiD и и най-големият извънбордов мотор F425A. Те взеха наградите iF Design Award 2019.

Концепцията на умния мотоциклет MOTOROiD преди това спечели и други награди – големият приз International Design Excellence Awards (IDEA), а също и Red Dot Award в категорията Design Concept 2018. Това е третата награда на MOTOROiD от трите най-големи конкурса в областта на дизайна.

iF Design Award 2019  е приз на iF International Forum Design, най-старата независима дизайнерска организация от Хановер, Германия. Тази награда се присъжда веднъж в годината от 1953-а насам, за технически и дизайнерски произведения в областта на промишлената продукция по целия свят.

Концепцията MOTOROiD демонстрира  персоналната мобилност, при която ездачът се слива в едно цяло със управляваната от него машина. Концептът има контрол на баланса, който се осъществява посредством изкуствен интелект и автономни технологии. MOTOROiD сам определя и анализира своето състояние, като сменя центъра на тежестта и остава самостоятелно във вертикално положение. Той дори познава собственика си и сам отива при него, реагира на действията на водача благодарение на интерфейса „човек-машина“. MOTOROiD е създаден са мобилността в  бъдещето, когато транспортните средства ще са нещо повече от средства за придвижване.

Извънбордовия мотор F425A е най-големият и най-мощен на Yamaha. Той е четиритактов V8 с обем 5,6 л и мощност 425 к.с.

Yamaha наскоро публикува и финансовите си резултати за 9-те месеца на 2018 г. – от април до декември. Чистата печалба е намалена на 25,9% в сравнение с предишната финансова година на 36,72 милиарда йени или $330 милиона. Другите показатели обаче са нараснали – оперативната печалба е увеличена с 16% до 48,09 милиарда йени ($440 милиона), а обемът на продажбите е с 1,6% по-голям или е 333,9 милиарда йени ($3,04 милиона).

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *