Yamaha се активизира в разработката на самоуправляеми мотоциклети

Yamaha Motor активно си сътрудничи със специалистите от Силиконовата долина, за да ускори разработката на технологията за самоуправляеми мотоциклети. В интервью за Financial Times шефът на компанията Хироюки Янаги каза, че Yamaha не само иска да направи самоуправляем мотоциклет, но и се стреми да пусне сериен мотоциклет с елементи на автономно управление с помощта на ездача.
Според думите на Янаги, инвестициите в партньорските проекти на Yamaha в Силиконовата долина се достигнали до 20 милиона долара. Сумата естествено е несъпоставима с вложенията на понските антомобилни компании за разработка на самоуправляеми модели, но тухнологията се различава много, а разработката е на доста по-ранен етап отколкото на автомобилите. Според шефа на Yamaha, самоуправляем мотоциклет може да бъде готов след 10 години.
Сега Yamaha монтира тдатчици на редица свои модели мотоциклети, които фиксират преминаването през завоите, ускорението, работата със спирачките. Такива технологии например има в супербайка R1. Янаги казва: „Основната цел е да се помогне на ездача. Ако управлението стане автономно, изкуственият разум ще се занимава с въпросите на избора на оптимална траектория, а ездача може да се за безопасността.“
Наскоро Yamaha, в рамките на разработката на технологиите за автономно управление на двуколесни, представи робот с името Motobot, който може да кара мотоциклет.

One thought on “Yamaha се активизира в разработката на самоуправляеми мотоциклети

  1. И каква ще е емоцията да те вози компютър?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.