WSBK – Статистика преди старта в Аргон

Пилоти
От 6 участия в Арагон, Силвен Жинтоли стъпи на подиума само миналата година, когато стана два пъти втори, след като доминираше Чаз Дейвис. Силвен винаги завършваше в Аргон в зоната на точките, но само в топ 10.
Миналата година Лорис Бас имаше лош късмет, но финишира на добри места. В първото тръгна лошо, изостана до 10-о място и после стана 5-и. Във второто той тръгна от пита, но стана 6-и. През 2012 г. Лорис не взе точки, тъй като имаше и в двата старта проблем със скоростната кутия.
Марко Меландри е един от трите пилоти, заедно с Чаз Дейвис и Макс Биаджи, които са печелили победи на тази писта. Меландри спечели през 2011 г. състезание 1 от първа позиция, и през 2012 г. взе втория старт. От 6 старта има 5 подиума като липсваше от стълбичката само миналата година, когато бе 5-и заради болка в ръката след операцията, която претърпя.
Давиде Джулиано направи удар миналата година, като изпревари във второто състезание Меландри и Том Сайкс, като стана 3-и. Той стигна до това място, като тръгна от 10-о място и остана без гориво няколко метра преди финала. Давиде стана 8-и и 12-и за 2012 г., спечели Superstock 1000 през 2011 г. пред Лоренцо Занети и Данило Петручи.
До 2012 г. резултатите на Юджийн Ларънти бяха много добри – един подиум от 4 състезания (втори през 2012 г.), а в другите три е в топ 6. Миналата година той имаше проблем  с ауспусите, когато водеше в първото състзание, а във вмтолрото пе водачеството и направи хайсайд във втория завой.
Той Сайкс е много силен в последните две квалификации на Арагон – печели първа позиция. Но в състезанията има лош късмет – веднъж отпада, а бе на подиума във втория старт миналата година след Дейвис Жинтоли. Миналата година той поведе в състезанието, след като Лавърти отпадна, но получи технически проблем.
Заедно с Филип Айлънд, Арагон е едното от трасетата, на които Джонатан Рей не е стъпвал на подиума. През 2012 г. е 5-и във  състезание 2 и през 2013 г. е 4-и в първия старт миналата годна. В другите състезания имаше проблем със спирачките и сблъсък с Якуб Смърж преди две години.
Миналата година Чаз Дейвис спечели и двете състезания от 3-а позиция и спечели първата си най-бърза обиколка във втория старт. Той бе на подиума и преди две години, с Aprilia във втория старт след Меландри и Лавърти, но пред Макс Биаджи. Чаз винаги е бил в топ 4 от 4-те си старта тук. Дейвис спечели състезанието в Supersport през 2011 г.
В последните състезания през 2012 г. Давид Салом отпадна зради механичен проблем в първото и стана 16-и във второто. Той бе трети след Дейвис и Сам Лоус в Supersport през 2011 г.
Производители
Aprilia спечели на тази писта първия старт за 2011 и за 2012, благодарение на Макс Биаджи, а след това няма победи, но е с втори места във всички стартове на Арагон. Всички машини Aprilia – заводски и сателитни, винаги са печелили точки. Като производител Aprilia е с най-много подиуми на Арагон – 8, срещу 5 на BMW. Миналата година най-добрият пилот на Aprilia на тази писта бе Силвен Жинтоли – 2-и и в двете състезания. Куриоз е, че на квалификациите най-доброто класиране на Aprilia е 2-о място във всички три издания на състезанието тук – Биаджи за 2011 и 2012 г. Лавръти миналата година.
Мотоциклетът BMW S 1000 RR е най-успешният байк на Арагон с три победи от 6 старта – Меландри във втория старт за 2012 г. и дубъла на Дейвис з 2013 г. Имат още два подиума – Меландри втори за 2011-а и втори за миналата година в състезание 1.
Само два подиума има Ducati на Арагон – две трети места на Карлос Чека през 2011 и 2012 г. От второто състезание през 2012 г., Ducati не вкарвал мотоциклет в топ 5, а единствено Чека се квалифицира в топ 10 миналата година.
На Арагон Honda никога не е печелила подиум. Най-добрия резултат е на джонатан Рей – 4-и в първото състезание миналата година и 6-о място на старта през 2012-а. Рей е единственият пилот на Honda стартирал от топ 10 тук.
Само един подиум има Kawasaki в Арагон – миналата година на Сайкс, който стана 3-и във второто състезание, след Дейвис и Джулиано. Благодарение на Сайкс, Kawasaki е най-бързият мотоциклет на квалификацията и миналата, и по-миналата година.
Най-добрият резултат на Suzuki е постигал Мишел Фабрицио – 4-и през 2011 г. и Клузел бе 5-на старта миналата година.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.