WSBK: Марко Меландри обяви, че се оттегля в края на 2019 г. WSBK: Марко Меландри обяви, че се оттегля в края на 2019 г.

Марко Меландри (GRT Yamaha) се оттегля от спорта. Един от най-големите италиански мотоциклетни пилоти казва довиждане на пистата в края на 2019 г.  Това обяви вчера замия Меландри.

Марко Меландри е световен шампион в клас 250 куб. см, вицешампион в WorldSBK и MotoGP. Освен това има 22 победи в WorldSBK. На емоционална пресконференция в Милано вчера, той обяви, че този сезон е последният в кариерата му.

Меландри е един от най-голeмите италиански пилоти в модерната ера.

Освен споменатите 22 победи, той има и 75 подиума – повече от всеки свой сънародник в световния шампионат на Супербайк.  Той създаде име на голям пилот в MotoGP в края 90-те и в началото на новото хилядолетие. Постави рекорди в класовете 125 и 250 куб. см. След това спечели пет състезания във висшия клас. Той бе на пистата над 20 години. Той е само един от 24-те пилоти с повече от 1000 т. в кариерата си в MotoGP.

През 2011 г. Меландри премина в WorldSBK и веднага се прояви като един от конкурентите за титлата. В дебютната си година стана втори след Карлос Чека и е печелил състезания за четири различни производителя досега – Yamaha, BMW, Aprilia и Ducati.

Меландри се върна на пистата този сезон с японския производител, но като пилот в независимия тим GRT. Сега той е 9-и в шампионата със 124 т. и три подиума.

Ето и най-добрите моменти от кариерата на Меландри в WorldSBK:

Състезание 1 на Доненгтън Парк 2011 г. – първа победа на Меландри.

През 2011 г. Марко Меландри премина от MotoGP в WorldSBK. Той влезе с мераци да впечатли и да е един от фаворитите за титлата. Меландри влезе в европейския кръг в Донингтън Парк с цел да постигне първа победа в кратката си кариера на WorldSBK. Това бе 3-ото му състезание в WorldSBK. Меландри стартира 9-и и в последните две обиколки поведе, като отне възможността на Якуб Смърж да спечели първата си победа в кариерата.

Това беше едно от най-големите постижения за италианеца. Той се присъедини към избраната група пилоти, спечелили и в двата висши класа на мотоциклетните състезания. Това беше първата италианска победа на Донингтън Парк в WorldSBK от 10 години насам. Той стана втори и във второто състезание. Така Меландри обяви присъствието си WorldSBK.

Донесе първата победа на BMW в WorldSBK!

През 2012 г. Меландри взе смело решение да се присъедини към екипа на BMW Motorrad в WorldSBK. Той бе партньор на Леон Хаслам, който е в екипа от година по-рано. След като Хаслам не успя да донесе победа на немския производител, Марко Меландри спечели историческата победа в Донингтън Парк през 2012 г. в първото състезание. Това беше първата от 9-те победи за Меландри, през двете години, в които е с BMW. Това бе и крачка към 3-ото му място в шампионата през 2012 г.

Първа победа за Ducati и №100 з италиански пилот в WorldSBK!

Марко Меландри със своя №33 печели първата си победа за Ducati след завръщането си в WorldSBK през 2017 г . Той отбелязва и успех №100 за италиански пилот в шампионата. И къде е най-доброто място да го направи? Естествено у дома си в Мизано – едно от местата, където започна своята кариера.

От 10-о място на стартовата решетка, Меланди се промъкна напред. Тоспечели грандиозна домакинска победа. И за да е по интересна цифроманията, първата победа на Меландри за Ducati беше 333-тата за марката.

Филип Айлънд 2018 – два вида победа!

Сезон 2018 започна с гръм и трясък, след като Марко Меландри се върна към старото си амплоа и спечели зашеметяващата победа на състезание 1. Той поведе в първенството за първи път след завръщането си в WorldSBK. Въпреки това, успехът му в състезание се оказа друг вид победа, с упоритост, устойчивост и решителност.

Не много хора са победили Джонатан Риа в пряк двубой. Особено откакто той започна да  доминира в WorldSBK. Но лудият италианец имаше други намерения. Меландри изчака до последния спринт преди финалната линия, като използва мощта на Ducati, за да излезе пред Риа и да спечели необикновена победа само с 0.021 сек. Това бе последният път, когато е водил шампионата на WorldSBK, но Меландри все още е решен да добави още победи.

Взимането първия подиум на GRT в тяхната история в WorldSBK!

В началото на шампионата бе отделено много внимание беше отделено на Алваро Баутиста. В началото на шампионата в WorldSBK обаче, Марко Меландри стъпи на подиума. Спечели мястото си във финалната обиколка на състезание 1 на Филип Айлънд в началото на сезона. Т

ози подиум бе 274-ти за Yamaha в WorldSBK, но първият за новия отбор GRT Yamaha WorldSBK. Меландри после направи още подиуми с отбора. Последният му до момента бе във второто състезание на Херес.  Това беше неговият 75-ти подиум в шампионата. Толкова има и Колин Едуардс.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *