WSBK: Чека със Суперпол и рекорд на Имола

Първата крачка испанецът направи, като спечели 6-ата си Суперпол за сезона и то с нов рекорд на трасето. На Имола Чека трябва да спечели 26 точки повече от своя най-близък и единствен конкурент за титлата Марко Меландри, за да си тръгне с короната в WSBK. Първата крачка Карлос вече направи, като се нареди първи на стартовата решетка, докато италианецът остана 9-и. По време на надпреварата Суперпол Чека постигна 1:47.196 мин., като подобри с постижението на Нориюки Хага с 3 десети от секундата. Рекордът на японеца живя твърде кратко – от втората сесия за Суперпол до третата. Чека бе притиснат много здраво от Джонатан Риа, който изостана на по-малко от десета на второ място. Това е най-добрата стартова позиция на пилот от екипа на Castrol Honda от състезанието в Ассен насам. Заедно с тях на първа редица ще бъде и Хага, за чиито рекорд вече стана дума, но това е добро начало за неговия тим PATA Aprilia. Година след превъзходната си първа позиция за Kawasaki на Имола, Том Сайкс отново е на първа редица. Британецът остана само на 3 десети от Чека. Той обаче спечели квалификационната сесия преди надпреварата за Суперпол.
След четиримата на първа редица, на повече от половин секунда от Сайкс, пети е Юджийн Лавърти. Ирландецът положи доста усилия със своята Yamaha да мине по-напред в Суперпол, но не успя. До него на втора редица са двама пилоти на BMW – Леон Хаслам и Айртон Бадовини, който е италианецът, който се квалифицира най-добре у дома. Силван Жинтоли, който катастрофира на втората свободна тренировка стана 8-и и зае последното място на втора редица.
За втори път през този сезон Меландри ще липсва от топ 8. Италианецът спечели 9-о място, въпреки че се надява да запази живи шансовете си за титлата и да обърка сметките на Чека. До него са Леон Камие, единственият пилот на Aprilia Alitalia, пилотът на Suzuki Мишел Фабрицио и Максим бергер. Зад тях са Якуб Смърж, стартиращият с уайлд кард Федерико Санди, Трой Корсър и още един с уайлд кард – Алесандро Полита.

Резултати
1. Карлос Чека (Исп), Althea Ducati 1098R – 1:47.196
2. Джонатан Риа (Вбр), Castrol Honda CBR1000RR 1:47.274
3. Нориюки Хага (Яп), PATA Aprilia RSV-4 1:47.442
4. Том Сайкс (Вбр), Kawasaki Racing ZX-10R 1:47.468
5. Юджийн Лавърти (Ирл), Yamaha YZF R1 1:47.929
6. Леон Хаслам (Вбр), BMW Motorrad S1000RR 1:48.081
7. Айртон Бадовини (Ит) BMW Italia S1000RR 1:48.234
8. Силвен Жинтоли (Фр), Effenbert Liberty Ducati 1098R 1:48.416

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.