Вивиан Бейлс и други дами с мотоциклет Harley-Davidson

Това е поредната история от 115-годишното наследство на Harley-Davidson, който ин бе предоставена от представителите на марката у нас. Тази история е една от хилядите, които заедно със снимки, документират страстта, която собствениците изпитват към своите машини. И сред тези кадри има много такива на жени, които още от самото създаване на марката не крият ентусиазма си и застават гордо до своите мотоциклети. И тъй като днес е 8 март, празник на дамите, ние публикуваме тази история.
В музея на Harley-Davidson се пазят доста рекламни плакати и снимки на жени, облечени елегантно, застанали до последен модел мотоциклет от марката. Кой знае още колко още се крият в частни колекции. Жени-мотоциклетисти има още в началото на миналия век и те не отстъпвали по нищо на мъжете. Тръгвали на дълги пътешествия и прекарвали неделите с приятели, грижейки се за машините си. Много снимки има и в списание The Enthusiast, което излиза на пазара от 1916 година.
В следващите десетилетия се появяват много жени, които горят с не по-малък ентусиазъм от мъжете. Вивиан Бейлс от Олбъни привлича вниманието, тръгвайки на 8000-километрово приключение, по време на което минава да види фабриката на Harley-Davidson в Милуоки. Бейлс се появява два пъти на корицата на списание The Enthusiast и получава прякора „The Enthusiast Girl”. Дороти “Дот” Робинсън, съпруга на дилъра Ърл Робинсън, участва в състезания за издръжливост по време на Депресията, и се изправя наравно с всички останали мъже-мотоциклетисти. През 1940 г. записва победа на едно от най-тежките по това време състезания – Jack Pine Enduro в Мичиган и я прибавя към останалите си добри класирания през годините, доказвайки, че жените не са по-бавни.
Female rider on HCC Fourty-Eight
През 30-те години на миналия век се появява и първият женски мотоциклетен клуб, наречен Motor Maids. Основан от Линда Дюго, клубът е като втори дом за Дот Робинсън и още безброй дами, които обичат своите мотоциклети.  Днес има много клубове като Ladies of Harley, Women in the Wind и Women on Wheels, в които членуват страшно много американки.
Но да се върнем на „The Enthusiast Girl”. Тя се появява на корицата на списанието през ноември и декември 1929 г. Артър Дейвидсън я нарича „The Georgia Peach”, а вестниците не спират да пишат за нея. Вивиан Бейлс е родена през януари 1909 г. във Флорида, но скоро след това семейството й се премества в Олбъни. През 1926 г. завършва гимназия и започва да преподава танци, за да спести пари, с които да си купи мотоицклет. Мечтата й е да пътува. За да я осъществи, си взима Harley-Davidson Model B single.
Вивиан е дребничка – висока е 1,52 см, тежи 43 кг и едва пали мотоциклета си, но това не я отказва. Скоро тръгва и на първото си голямо пътуване заедно с най-добрата си приятелка Джоузефин Джонсън. Двете отиват до Сейнт Питърсбърг, което са си почти 500 км. Местният дилър е впечатлен от Бейлс и урежда приключението й да бъде описано във вестника, както и в Atlanta Journal.
Вдъхновена от успеха си и жадна за още приключения, Бейлс решава да смени своя Single за 45 Twin D от 1929 г. и да се свърже с редактора на списание The Enthusiast. Пише му писмо, в което му разказва намеренията си да предприеме още едно дълго пътуване, но този път сама. Макар Harley-Davidson да не са нейни официални спонсори, от списанието решават да я нарекат „The Enthusiast Girl” и й дават два пуловера с такъв надпис.
През лятото на 1929 година Вивиан тръгва на път. Освен в списание Enthusiast, приключението й се отразява от множество национални издания. Във всеки град, през който минава, я посрещат местните важни личности, както и дилърите на Harley-Davidson, които й помагат с каквото могат. Пътешествието й продължава 78 дни по маршрут от близо 8000 км, среща я с най-различни хора, включително президента Хувър и я прави известна.
След него Бейлс продължава да язди своя Harley-Davidson, който не заменя до края на живота си. Вивиан умира на 23 декември 2001 г., три седмици преди да навърши 93 години. Последното й желание е да бъде изпратена с мотоциклетна процесия. Молбата й е изпълнена от Flint River Harley-Davidson и “Georgia Peach” си отива подобаващо, а свободният й дух продължава да вдъхновява хиляди жени по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.