Троян приема българския и европейски елит в мотокроса

Този уикенд мотополигон „Троян” ще бъде домакин на първото от планираните две състезания в града за сезон 2016. Феновете ще видят втория кръг от европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, а също и третия кръг от националния шампионат за МХ1, МХ2 и МХ. Организаторите от Община Троян и местният клуб Троян Моторспорт 01 вече 11 години са домакини на състезания от всякакъв ранг и имат необходимия опит непредвидимите метеорологични условия напоследък. Трасето е напълно готово за предстоящото състезание. За предстоящият старт днес БФМ даде специална пресконференция.
ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ЕМХ65
Европейският шампионат при най-малките състезатели в клас ЕМХ65 започна в края на март в Яница, Гърция, като се открои хърватският пилот Матия Стрепин (КТМ, 50т.), който спечели и двата манша и ще пристигне в Троян с пълен актив от точки. Непосредствено след него, само на 6т. изоставане е българският състезател Виктор Бориславов (КТМ, 44 т.). Румънката Аида Кояни (КТМ, 36 т.) също дава сериозен отпор на момчетата в класа, но този път ще бъде наистина интересно, защото са подали и победителят от GP Левски – Мариус Поповичи (Румъния, КТМ) и лидера в класирането на националния ни шампионат Мариус Канакис (Гърция, КТМ). За някой от най-малките български пилоти това ще бъде първо международно състезание от такъв ранг и в момента състезатели и родители се молят само да няма кал и да не вали, защото Троян е трудна писта за всички, ако количеството на валежите е по-голямо от 4 л на квадратен метър за ден.
ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ЕМХ85
В клас ЕМХ85 е доста напечено, защото стартът в Троян ще събере доста имена на добри пилоти. Лидер в класиренто след Гърция отново е хърватин – Никола Хранич (Husqvarna, 50 т.), който победи втория в класирането – Антониос Сагмалис (Гърция, КТМ, 44 т.) на домашното му трасе в Яница. Трети в шампионата е Николай Малинов (Kawasaki, 40 т.), който в Левски показа отлична подготовка и желание за победа. И тримата обаче ще трябва да се съобразят с Адам Ковач (Унгария, КТМ), за когото това ще бъде първото състезание от eвросериите. Той е доказано бърз и със сигурност ще търси класиране в топ 3, за да навакса пропуска в Гръция.
РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОНАТИ
След старта в Левски определено можем да посочим клас МХ2 за най-оспорвания в шампионата на България. Досега всеки манш е абсолютно неповторим и оспорван до карирания флаг. Добра новина за почитателите на пилота от Троян – Майкъл Иванов е, че те ще могат да го видят на родна земя тази седмица, която се явява пауза между два кръга на Световния шампионат. Днес, по време на пресконференцията Майке беше на матура и дано да я е взел с успех. Кристиян Ангелов (Yamaha, НСА Моторспорт, 84 т.) води в класирането, следван от Любомир Васев (Yamaha , МХ Рейсинг Симитли, 81 т.). Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 69 т.) си тръгна от Левски с технически проблем в първия и и победа във втория манш. В битката за място на подиума яростно се включиха Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 67 т.) и Георги Георгиев (Текстил рейсинг, Suzuki, 67 т.). Момчил Иванов (Мотоспорт Варна, КТМ, 58 т.), Жулиан Георгиев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 51 т.) и Християн Христов (МХ Шулц, Yamaha, 44 т.) са малка част от претендентите в клас МХ2, които ще се борят в Троян. В неделя ще разберем кой къде ще се намести в класирането.
Два червени флага замениха карирания през изминалия уикенд в маншовете на клас МХ1 където румънецът Адриан Радута (Yamaha, 100 т.) диктува темпото на националния шампионат от началото на сезона. Денислав Ангелов (Бяла Рейсинг, Yamaha, 52 т.) получи контузия на крака, която го вади от шампионата поне до септември. По този начин Калоян Ангелов (МСК Севлиево, КТМ, 74 т.) губи един от основните си конкуренти в топ 3. В битката на клас МХ1 се завърна Шефки Шефкиев (Suzuki, 86 т.) който съвсем на сериозно подхвана българския шампионат, въпреки че кара с лиценз от Турция. Друг появил се на трасето е Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ, 33 т.), за когото Левски бе първо участие за сезона. Атанас Атанасов (Троян Моторспорт 01, Yamaha, 64 т.) и Симон Венев (НСА Моторспорт, Kawasaki, 56 т.), търсят своето място на стълбичката. С почти сигурен сигурен подиум може да се окаже Васил Георгиев (Панчо Рейсинг Тийм, Suzuki, 46 т.), на когото само технически проблеми попречиха да се изяви в Левски.
Мартин Тодоров (Еър Макс Рейсинг, Yamaha, 100 т.) е доминиращият пилот и с две поредни победи заслужено оглавява подреждането в МХ. Интригата обаче започва след неговата първа позиция, където двамата пилоти с Kawasaki – Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм) и Веселин Малинов (МСК Севлиево), до момента са събрали по 84 т.. В случая едва ли можем да говорим за някаква зелена конспирация, защото на сцената се появява ново име – Владимир Попов (НСА Моторспорт, Kawasaki), който в Левски стана 4-и при дебюта с в МХ и постави някой въпросителни пред Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 68 т.), Тони Цветков (Панчо рейсинг Тийм, 55 т.), Боян Янков (Фактори Рейсинг, Yamaha, 55 т.) и Янко Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, Kawasaki, 54 т.). Хубавото в случая е, че приятелството и уважението са на почит в този клас.
Официалното откриване на състезанието – GRAND PRIX Bulgaria 2016 е от 10:00 часа в неделя, а в събота тренировките започват в 10:30 часа. ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН!!!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.