Тоби Прайс спечели тазгодишния Дакар Тоби Прайс спечели тазгодишния Дакар

Тоби Прайс с КТМ спечели тазгодишното издание на рали Дакар при мотоциклетистите.  Австралиецът имаше близо 38 мин аванс пред втория Стефан Швитко с КТМ преди последната отсечка и в крайна сметка го увеличи почти до 40 мин, като двамата завършиха съответно 4-и и 5-и в етапа, който бе с дължина 180 км от Вила Карлос Пас до Росарио. Пабло Куинтанила с Хускварна завърши 3-и, на 48:48 мин. Чилиецът беше най-бърз в последната отсечка, следван от Кевин Бенавидес с Хонда. Последният завърши 4-и в генералното класиране. “Никога не съм мислил, че мога да спечеля Дакар още при второто си участие, заяви Прайс след финала. – Това е изключително постижение, но да бъда първият австралиец, който печели Дакар, е нереално. Проведох състезанието в австралийския стил – атакувах, когато трябва и наблюдавах как се държи мотора ми в дългите отсечки.”

toby

Тоби Прайс

При автомобилите Стефан Петерханзел с Пежо 2008 DKR записа 12-ия си триумф в Дакар. Французинът завърши 13-и в последната отсечка, като загуби само 6 мин спрямо Насър Ал-Атия с Мини от екипа на X-Raid (завършил 3-и в етапа), което му беше напълно достатъчно, след като преди финалния етап водеше през катареца с почти 41 мин. Ал-Атия, който спечели състезанието миналата година, остана на 34:58 мин. Трети, на малко повече от час в общото класиране, завърши Жиниел де Вилиер с Тойота Хайлукс. Южноафриканецът водеше битка до края за последното място на подиума с Мико Хирвонен с Мини (2-и в етапа), като остана на 2 минути и половина пред него.

При камионите също не се получи изненада. Убедителният лидер Жерард де Рой с Ивеко триумфира в Дакар, като това бе негов втори триумф след 2012 г. Той остава на 1 час и 10 мин Аират Мардеев с Камаз и на 1.40:55 ч Федерико Вилагра с Ивеко. Ханс Стейси с МАН остана 4-и, като спечели последния етап.

Единствената категория,в  която имаше интрига, бе тази при ATV-ата. Маркос Патронели водеше с 4:23 мин пред брат си Алехандро. В последния етап той отново бе по-бързият (6-и, а Маркос 8-и), което му донесе и крайна успех с 5:23 мин преднина. Трети завърши Брайън Барагванат, като и тримата пилоти са с машини Ямаха. Същност доминацията на японските машини бе пълна, като 4-ия и 5-и Кариакин и Гонзалес Фериоли също се състезаваха с тях.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *