Стартира проектът Спешно здравно досие

За него вече писахме в новия брой 7 на списание Moto Club. Той вече започна официално и е дело на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и Българска асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК), започна официално.
Само при пътно-транспортни произшествия у нас годишно загиват от 60 до 80 души поради липса на важна медицинска информация, необходима на спешните екипи при извършването на манипулации или реанимация. Новото досие цели да отговори на необходимостта от тази информация, която е от жизненоважно значение за пациента, независимо от характера на претърпения инцидент.
Спешно здравно досие представлява виртуален пациентски профил, който съдържа 13 медицински показателя, консултирани с национални консултанти и специалисти по реанимация и интензивно лечение, необходими на спешните екипи при реанимация на пострадали хора. То ще бъде от изключително значение и при прием по спешност в болницата, когато често пациентът не е в състояние да даде сам медицинска информация на приемащия го екип. Спешното здравно досие може да спаси живота на пострадалия, защото предоставя на спешните медицински екипи важна, животоспасяваща информация за пациенти, претърпели ПТП или други инциденти. В досието се съдържат данни като: кръвна група, алергии, прием на лекарства, сърдечни и други хронични заболявания, диабет и др.
Притежателат на такова досие се идентифицира върху карта с код и стикер поставен на видно място на мотоциклети или автомобила. Кодът може да бъде сложен и върху каската на мотоциклетиста. Ползата от тази информация, особено за нас, мотоциклетистите от съществено значение, но по-добре е лекарите да не я използват.
Спешно здравно досие се осъществява със съдействието на Министерство на здравеопазването, МВР, Военно Медицинска Академия, Изпълнителна агенция по трансплантация, Съюз на българските автомобилисти и Български Червен Кръст.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.