Шефът на Harley-Davidson подаде оставка

Шефът най-големият американски производител на мотоциклети Harley-Davidson – Мат Леватич, подаде оставка.  В официалното съобщение на компанията Harley-Davidson, Inc., Леватич се е оттеглил от постовете президент, изпълнителен директор и член на съвета на директорите.
Съветът на директорите на Harley-Davidson назначи за изпълняващ длъжността президент и СЕО Йохан Сейтц. Това решение е временно. В близко време компанията ще потърси нов постоянен шеф.
Леватич работи за Harley-Davidson 26 години, а като шеф е от 2015 г. Той ще продължи работа в централата до края на март, за да предаде работата на Сейтц. Според експерти, оставката е заради намаляването на основните показатели – на продажбите и падането на цените на акциите.

За последните пет години Harley-Davidson има финансови трудности и има спад на продажбите.


Леватич направи усилия за въвеждането на нови модели, включително и електрически байк. Много от тях не са типични за марката. Въпреки това ситуацията не можа да се подобри.
Според анализаторите, една от причините за сложното положение на компанията са много фактори. Сред тях остаряването на клиентската маса е главното за американския пазар. Другата е повишение на митата заради търговската война на президента Доналд Тръмп.
Само тази година акциите Harley-Davidson са спаднали с 18%. Сега продължават да падат заради рязкото падане на цените на нефта и пандемията от корона вирус. Пазарната капитализация на компанията по време на управлението на Леватич е намаляла два път.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.