Рекорден брой кросисти в Гран При на България

Румен Петков – председател на организационния комитет благодари на правителството за подкрепата, за да се състои състезанието. Той каза: „Благодарим на правителството за подкрепата, която ни оказа. Това е успех не само за спорта, а и за България. Още преди старта поставихме два рекорда – участието на 172 състезатели от 30 страни. Това се дължи на факта, че мотополигон "Горна Росица" край Севлиево е номер едно в света, а България е най-добрият организатор. Вторият рекорд е, че надпреварата ще бъде отразена от медии от 81 държави. България се доказа като организатори и това се дължи на двама човека – покойният бивш кмет на Севлиево Йовко Йовков и бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев, които преди 10 години помогнаха България да приеме домакинството и да изгради най-доброто трасе в света.”
Сегашният кмет на Севлиево Йордан Стойков пък каза, че първата му работа сутринта преди да дойде в София за пресконференцията е била да поръча торта за 10-годишния юбилей на трасето в „Горна Росица”. Не само той, а и цяло Севлиево ще стискат палци за своя млад съгражданин Петър Петров или Печето, както го наричат, който за втора година ще има пълен сезон в световния шампионат. Сега той ще кара Yamaha и на пресконференцията каза, че е мого по добре подготвен, макар че няма да му е никак лесно. Печето каза още:  От 10-о до 15-о място е добро класиране, а кой знае, може и по-напред. Сигурен съм само в това, че състезанието ще бъде много интересно."
Наистина ще бъде интересно. Това потвърди и шефът на комисия „Мотокрос” към ФИМ д-р Волфганг Сръб: „Очаква ни най-добрия сезон, най-силния и с най-много участници. Поне 6-7 души имат реални шансове за спечелване на титлата. Най-важното е да няма контузени пилоти и всички да могат да стартират във всеки кръг. Целта ни е да разширим географски световния шампионат, но това трябва да стане постепенно. Тази година в световния шампионат се връща Великобритания с едно прекрасно трасе – Матърли Бейзин, Уинчестър, където е имало състезания по мотокрос още в средата на 20-те години на миналия век. За нас са важни и стартовете в САЩ и Бразилия, но започваме в Севлиево, което е много важно. Този малък град има страхотно трасе и трябва да се гордеете с него, защото то е номер едно сред такива гиганти. Нашата цел е да останем в България. През следващия сезон ще има и състезание в Гуадалахара, Мексико, а в момента се водят преговори с Япония. Там обаче ще стане трудно, защото трасето в Суго е в засегнатия от бедствията регион. Вярвам, че един ден ще имаме 17 или 18 кръга, но сега е още рано и нека вървим стъпка по стъпка. Опитваме се да не правим много промени всяка година, за да няма объркване. Поставена е възрастова граница до 23 години за състезателите в МХ2, а в младежкия клас има ограничение до употреба единство на 2-тактови мотоциклети. Мотокросът е спорт в комбинация на човек и машина. Затова младите пилоти и техните семейства трябва да имат възможност да си позволят мотоциклет. Не ни трябват машини, които струват по 1 милион долара. Машините трябва да са достъпни за повече хора, за младите момчета и техните семейства. Само така можем да привлечем повече състезатели на трасетата. Както например Петър Петров, който е  едва 16-годишен. България се нуждае и от местен герой, а Петър е достатъчно добър, за да бъде такъв. Най-важното е да осъзнае, че шампион не се става на първия завой, а да мисли като кара.”
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.