Рали Дакар – девети етап: Ценков продължава, Ал Атия отпада

Конкурентите на Ценков – братята Патронели отново наложиха бясно темпо и се откъснаха от единствения си останал преследвач – Томас Мафей. Алехандро спечели поредната си етапна победа и продължава да води, а Маркос завърши на минута след него. Мафей, който единствен се опъваше на братята, загуби 40 минути и второто място, като го отстопи на Маркос Патронели и вече е на половин час зад него. Все пак Томас има над два часа преднина пред четвъртия – Игнасио Касале от Чили, също с Yamaha.
Победителят от миналата година при автомобилите Насер Ал-Атия отпадна от борбата. След постоянните технически проблеми с неговият Hummer, той окончателно се предаде. Катарецът три пъти спира по трасето заради ремъка на алтернатора, като в накрая се призна за победен. Той се закани, че следващата година отново ще стартира, но не с Hummer. Етапът спечели съотборникът на Ал Атия, американецът Роби Гордън с Hummer, но катарецът отпадна. Гордън изпревари с 1:38 минути Стефан Петерхансел с MINI All4 Racing. Звездата от НАСКАР продължава да притиска французина и вече е на 5:58 мин. зад него. Петерхансел предизвика инцидент, като при пресичането на една река, пилотът на X-raid блъсна леко в гръб моторист, който се опитваше да измъкне заседналата си машина. Французинът продължи без да спира, а телевизионните камери показаха, че потърпевшият състезател е повече ядосан на заводския пилот и проявено от него неспортсменство, отколкото пострадал. Третият във временното класиране Кшищов Холовчиц с MINI загуби още 9 мин. и трябва да се защитава от съотборника си Нани Рома. Победителят от 2009 г. Жинел де Вилиерс с Toyota финишира с шести и с изоставането си показва, че петата позиция му е достатъчна. Зад него на повече от половин час е Леонид Новицки с MINI.
При мотоциклетистите Сирил Депре с KTM си върна лидерската позиция. Французинът спечели третата си етапна победа в състезанието с аванс от 3:54 мин. пред единствения си конкурент Марк Кома с KTM. Депре демонстрира изключително темпо и беше най-бърз на всички контроли, като излезе с 2:28 мин. пред каталунеца във временното класиране. Kома трябваше да отваря етапа и не посмя да атакува в нито една от двете секции. Сега отново е догонващ. Двамата бяха с еднакви стратегии, защото смениха двигателите на своите машини. За това наказанието е 15 мин., но те са на 44 мин. пред третия Елдер Родригеш с Yamaha.
Трите водещи екипажа на IVECO отново бяха най-бързи при камионите. След тежка катастрофа отпадна втория във временното класиране Алес Лопрайс с Tatra. Чехът и неговите навигатори направиха три обръщания през таван на километър 374. Един от екипа за кратко е бил изпаднал в безсъзнание, но за щастие и тримата са се отървали без по-сериозни травми. Те са бяха транспортирани с хеликоптер до болницата в Икике, където ще преминат по-сериозни прегледи. Отпадането на Лопрайс остави Джерард де Рой самотен на първата позиция и вкара частния КамАЗ на Артур Ардавикус в тройката. Холандецът даде трето време днес, но загуби само 54 секунди зад Мики Биазион с IVECO, който спечели втора етапна победа. Де Рой остава на комфортните 47 минути пред втория във временното класиране Ханс Стейси. Ардавикус ще се бори за подиум за КамАЗ след дисквалификацията на Едуард Николаев. Казахстанецът е на по-малко от 20 минути зад Стейси и има достатъчно време да оспорва второто му място, като в същото време е с аванс от близо 1:20 часа спрямо четвъртия Пепе Виля с IVECO.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.