Рали Дакар: Българите продължават с проблеми

Младен Вачков с Can-Am даде 13-о време в отсечката с дължина за ATV-машините 256 км (151 км за връзка), като завърши с два часа и 30 мин. зад победителя в етапа Маркос Патронели с Yamaha. Другият наш пилот Петър Ценков също финишира.
Етапът е много тежък, с пясъци, камъни, водни препятствия. Заради мотористите бе скъсен с 80 км. Двамата българи продължават състезанието, но с технически проблеми в една от машините. ATV-то на Ценков започва да прекъсва още след старта на етапа и Младен му е помогнал да завърши. Машината на Вачков засега няма такива проблеми. Интересното според Ценков е, че повредата се появява само в отсечката, а в бивака компютърът не може да я отчете.
Инак при четириколките челото продължава да бъде окупирано от аржентински пилоти, които воюват помежду си. И тримата лидери са с Yamaha. Победителят от миналата година Маркос Патронели и брат му Алехандро успяха да победят основния си съперник Томас Мафей. Той бе на 4:08 мин. от Маркос, но продължава да оглавява колоната, а братята само скъсиха преднината му. Алехандро Патронели е само на 35 секунди от Мафей. Четрърпти в етапа бе отново аржентинец Лукас Бонето с Honda. Той обаче е на 26:41 мин. от тройката в челото.
При мотоциклетистите се разигра поредната пета серия от битката ма Сирил Депре и Марк Кома, с КТМ. Този път французинът бе с 1:41 минути по-бърз в дюните край Фиамбала и увеличи до 10 мин. аванса си пред Кома. Това бе 28-ият спечелен етап от Депре в Дакар. Трети в етапа бе испанецът Хуан Бареда с Husqvarna, а след него бе словакът Стефан Свитко с KTM. Португалецът Елдер Родригеш с Yamaha обаче запази третото място в класирането. Той обаче загуби 21 мин. заради проблем с навигацията. Това бе причината чилиеца Франсиско Лопес-Чалеко с Aprilia да го догони и разликата между двамата вече е само минута.
При автомобилите полякът Кшищоф Холовчиц с MINI взе първата си етапна победа в Дакар 2012. За автомобилите, които минаха по по-кратък маршрут, отсечката бе намалено с около 50 км, тъй като преди старта валя силен дъжд и имаше някои участъци, които бяха буквално непроходими. Холовчиц изпревари с минута в етапа Роби Гордън с Hummer H3, а трети – на 3:52 мин. бе Стефан Петерхансел с MINI. Така Холовчиц вече е втори на 5:15 мин. след Петерхансел. Трети във временното класиране, на 10:41 мин. е Нани Рома. Много проблеми имаше Жинел де Вилерс с Toyota, който изпусна второто място, защото заседна в голяма дупка на 72 км от финала на етапа и загуби 20 минути, докато се измъкне. Така вече в топ 3 са само пилоти на MINI. С второто си място Роби Гордън запази четвъртата позиция в класирането. Нови приключения и нерви имаше за съотборника ми Насер Ал-Атия. В началото той беше най-бърз по трасето, но спря на 30 км от финала, защото радиаторът му остана без вода и двигателят му прегря. Ал-Атия загуби още 24 минути и се смъкна на осмо място. Той бе изпреварен от Леонид Новицки с MINI All4 Racing и португалецът Карлос Соуса с Grate Wall. Вторият от предишния ден – Орландо Теранова с Toyota не стартира, защото се скарал с навигатора си Анди Грайдър, който си вдигнал чуковете и напуснал екипа.
Водач при камионите е Джерард де Рой с IVECO като спечели нова етапна победа, а веднага след него бяха Алес Лопраис с Tatra и Мики Биазион с IVECO.
Шестият етап на рали Дакар вече е на територията на Чили, из дюните на Копиапо.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.