Рали Дакар (4-и етап): Кома само на 3 минути от Бареда

Преднината на испанеца обаче е намалена на 3:10 мин. от сънародника му Марк Кома с КТМ, който излезе на второ място във временното класиране. Етапът от Сан Хуан до Чилечито спечели Хуан Педреро Гарсия с мотоциклет Sherco.
Това е първата етапна победа на Педреро в ралито. Денят ще се започни и с това, че фаворитът Сирил Депре с Yamaha претърпя сериозен удар и загуби много време, като изостава повече от 40 минути от своите конкуренти. Друг фаворит обаче – Франсиско Чалеко Лопес „удари с юмрук по масата”. Пилотът на КТМ остави в светлината на прожекторите Бареда, но в 4-ия етап бе много бърз и изостана от победителя само на 29 секунди. Чилиецът водеше колоната и бе първи на всяка контрола, но не можа да спечели 12-ата си етапна победа, защото малко преди финала позволи да бъде изпреварен от Педреро. Той обаче излезе на трето място във временното класиране, след Бареда и Кома, като го делят само 5:12 минути от лидера. Самият Бареда загуби ценни минути заради грешка в навигацията, а на края падна, но успя да ограничи щетите и да завърши, като запази първото си място пред Кома. Бареда стана 6-и в етапа, а веднага след него финишира неговият съотборник от Honda Пауло Гонсалвеш. Десети стана чилиецът Даниел Гует с частна машина Honda.
Сирил Депре имаше отлично темпо в етапа, но 12 км преди края на получи повреда и само можеше да гледа как преките му конкуренти профучават край него. Сега 5-кратният победител Депре има 41 минути дефицит. Все пак историята на Дакар има невероятни завръщания и затова е твърдо рано да отписваме Депре. Ще му бъде обаче много трудно. Проблем имаше и Сам Съндерланд, тъй като двигателят на неговият мотоциклет се счупи.
При ATV-ата победата в етапа спечели чилиецът Игнасио Касале, който е новият лидер във временното класиране. Веднага след него бе холандецът Себастиан Хусеини с Honda, който е на 3-а позиция във временното класиране. Полякът Рафал Соник завърши етапа четвърти и отстъпи първото място на Касале.
Победата при автомобилите, които изминаха от Сан Хуан до Чилечито 868 км, от които 501 скоростни, спечели Карлос Сайнц с бъги SMG. С победата си в етапа Матадорът измести Нани Рома от първото място при автомобилите и вече е новият лидер в ралито. Трети в класирането е друг пилот на Mini – Насер Ал Атия.
При камионите втора поредна етапна победа и 26-а в кариерата си спечели Джерард де Рой с Iveco. Така холандецът увеличи преднината си в класирането. Втори в етапа е Каргинов с КамАз, но той остана трети във временното класиране. Второто място е за Марсел ван Вилет с MAN.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.