Полицията в Сан Франциско се сдоби с Quadski

Полицията в Сан Франциско получи за използване първите бройки на ATV-ата амфибии Quadski. Тези возила се движат както по суша, така и по вода. Полицията получи само три машине като подарък, защото едно такова возило струва над 40 000 долара.
Не е ясно каква работа ще свърши на полицията това чудо, но според шефовете, времето ще покаже. Ако има полза, може SFPD да купи още няколко такива машини, вече от своя бюджет. Трябва да се уточни, че полицаите от SFPD са получили дългата двуместна база Quadski XL. Полицията в Сан Франциско не е първата, която взима „на въоръжение“ АТV-та амфибии. Миналата есен с такава техника си сдоби и полицията в Дубай. Quadski е ценен с това, че може да участва в преследване по суша и вода, като трансформацията става за около 5 секунди.
Машината Gibbs Quadski е с двигател от мотоциклет BMW и по-специално от K1300S, 4-цилиндров, редови с внушителните 140 к.с. и въртящ момент от 118 Нм. В Gibbs специално за поръчката от Дубай модифицираха системата за охлаждане и на машината и сега тя е двойна – затворена на суша и отворена при движение на вода.
Машините Gibbs Quadski се продават в САЩ от 2012 г., като са плод на няколко години усилени разработки в Щатите, Нова Зеландия и Великобритания. Похарчени бяха няколко десетки милиони долара. Амфибиите Gibbs се произвеждат н завода в Обърн Хилс, щата Мичиган. Quadski развива скорост до 72 км/ч как на суша и на вода и с едно натискане на бутона, колелата на машината се прибират и тя започва да плува, а когато излиза на сушата, колелата се отварят отново. Теглото на амфибията е 590 кг, а резервоарът събира 57 л гориво.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.