Подиуми за българските пистари в Румъния

13 български състезатели взеха участие в петия кръг от източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта в Румъния. Нашите мотоциклетисти за пореден път се представиха на ниво, въпреки, че срещнаха сериозна конкуренция от пилотите на домакините в някои класове. Част от нашите състезатели караха за пръв път на „Моторпарк Румъния“, но въпреки това имаме две първи места и ясни шампиони.
Надпреварата пропуснаха някои от фаворитите в първенството – Александър Ленев и Димитър Митов в клас Superbike и Михаил Атанасов в клас Formula 1000. Уикендът предложи два напълно различни състезателни дни. Той започна с квалификации на мокра писта. „Моторпарк Румъния“ обаче изсъхна за втората квалификация на клас Superbike 1000 и нашите дадоха далеч по-добри времена от тези в първата сесия. В деня на състезанието бе слънчево и пилотите караха с гумите за сухо при идеалните 25 градуса.
В клас SP125 първи на стартовата решетка тръгна Милен Георгиев (Aprilia), следван от Жулиета Ленкова (Aprilia) и Християн Бозалковски (Aprilia). Те пресякоха по същия начин финалната линия, като Георгиев спечели заслужено победата, а Жулиета остана на втора позиця с 26.806 секунди пасив.
Доста добре се представиха българските пилоти в класовете Formula 600 и Formula 1000. Подобно на вчерашните квалификации и днес те стартираха заедно. При по-големите мотоциклети през целия уикенд в тази категория доминираше румънецът Даниел Оларио (BMW), който взе победата с общо време 15:44.7 минути. Битката тук беше за второто място между Красимир Михайлов (BMW) и румънеца Лилю Михай (Kawasaki), които на няколко пъти си разменяха местата, но в крайна сметка пилотът на домакините отстъпи и българинът се качи на второто място на стълбичката на награждаването. Кръг преди края на източноевропейсия шампионат по мотоциклетизъм на писта обаче Михайлов вече е шампион в клас Formula 1000. Подиумът „на косъм“ изпусна другият български пилот в този клас Димитър Калпаков (Yamaha), който бе забавен заради падане на състезател от 600 сс категория в четвъртата обиколка. След това Калпаков успя да догони четвъртия, но нямаше време да атакува на финала и остана на пета позиция.
В клас Formula 600 Павел Драганов (Kawasaki) водеше от началото до края и спечели победата с общо време 15:53.527 минути, а негови подгласници станаха румънецът Ливлю Петровици (Yamaha) и сърбинът Предраг Исидорович (Yamaha).
В клас Supersport 600 победата грабна Йонел Паскота (Румъния, Yamaha) с общо време 17:59.635 минути. Подиумът допълниха българите Светлин Иванов (Yamaha), който остана на 25.635 секунди и Бойко Божинов (Yamaha) – на 31.306 секунди след победителя. Другите български пилоти в този клас Пламен Петров (Kawasaki) и Боян Бончев (Yamaha) заеха съответно 6-та и 8-ма позиция.
Отново най-голямата интрига бе в клас Superbike, където българският фаворит Мартин Чой срещна сериозната конкуренция на румънеца Робърт Мурешан (BMW). Чой стартира от втора позиция и успя да изпревари Мурешан на втората обиколка, но опитният румънец не спря да го преследва. В крайна сметка малко след средата на състезанието Чой бе задминат от Мурешан, който не позволи да бъде изпреварен до края и пресече първи финалната линия с общо време 20:02.151 минути. Мартин остана на 1.126 секунди след победителя и се качи втори на подиума. Другият български фаворит в този клас Ангел Караньотов (Kawasaki) потегли от трета позиция, която държеше почти до самия край на състезанието. През цялото време обаче Ачи бе дебнат от пилота на домакините Каталин Казаку (BMW), който го атакува малко преди финала и взе третото място. Челната петица допълни Красен Кънчев (BMW).
Последният кръг от източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта ще се проведе на 20 септември на пистата Долна Митрополия край Плевен. Преди това обаче някои от българскте състезатели ще вземат участие в следващия кръг от Румънската супербайк купа (Romanian Superbike CUP), който ще се състои следващата седмица на същата писта.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.