Почина сър Стърлинг Мос

Един от най-великите автомобилни пилоти на нашето време – Сър Стърлинг Мос си отиде днес от този свят на 90 години. Mr Motor Racing или  „Вечният втори“ почина след дълго боледуване.

Сър Стърлинг Мос беше най-големият пилот, който има многобройни победи, но никога не печели световната титла във Формула 1.


Мос е първият британски пилот, който побеждава в печели домашната си Гран при  през 1955 г. на Ентри. Той е сред водещите пилоти във Формула 1 през 50-те години на миналия век, спечелил е 16 състезания, но завършва втори в световния шампионат през 1955, 1956, 1957 и 1958 г.  Мос заема мястото  на своя приятел Хуан-Мануел Фанджо, когато аржентинската легенда се оттегля от спорта. Стърлинг Мос е пилотът еталон, като е побеждавал и в редица състезания със спортни автомобили.

Mr Motor Racing започва да се състезава с Cooper-JAP 500 куб. см през 1948 г. После бързо прогресира в автомобилния спорт. Успоредно с кариерата си във Формула 1 кара спортни автомобили. Два пъти е втори в 24 часа на Льо Ман – 1953 и 1956 г., печели 12 часа на Себринг…

По време на кариерата си печели общо 212 състезания в различни дисциплини.

Мос се оттегля от Формула 1 и големите състезания през 1962 г., когато катастрофира на Гудууд. Последиците са тежки – месец в кома и е 6 месеца частично парализиран.

След това той продължава да участва в исторически състезания, а на 81-годишна възраст обяви, че окончателно приключва с автомобилните надпревари.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.